Otthon

Csináld magad: levendulás szemráncolaj

Ilyenkor érdemes rózsaszirmot gyűjteni a kertekben virágzó bokrokról, hogy káros anyagoktól mentes, szemránc elleni szert készítsünk belőle levendulás illóolaj hozzáadásával. Most a kézműves kencék kikeverésével foglalkozó Naturica mutatja meg egy bevált receptjét. Júniustól rendszeresen vendégül látjuk a Nők Lapja Cafén a kézművesek online piactereként működő Meska egy-egy alkotóját, akik megosztják velünk a praktikáikat.

Ha szereted a provence-i hangulatot, a finoman nyugtató illatokat és a romantikus lila színt, akkor jó hírünk van: itt a levendulaszezon! Tudtad, hogy a levendula nemcsak szép és illatos, de a bőrt is regenerálja, és serkenti a sejttermelést? Éppen ezért a szemráncok ellen tökéletes hatóanyag. 



Naturica, a Meska.hu egyik kézművese megmutatja, hogyan készítsd el a saját szemráncolajad. Így amellett, hogy spórolhatsz, abban is biztos lehetsz, hogy olyan kozmetikummal kened a szemed, amiben sem tartósítószer, sem víz nincs, és egy-két évig is eláll. Jól hangzik?

Amire szükséged lesz:

Csináld magad: levendulás szemráncolaj

• egy maréknyi rózsaszirom
• hidegen sajtolt napraforgóolaj/szezámmagolaj/olívaolaj (akkora mennyiség, hogy ellepje a rózsaszirmokat)
• szűrő
• egy kis méretű befőttesüveg
• 6 ml hidegen sajtolt szezámmagolaj
• 2 ml szőlőmagolaj
• 5-10 csepp levendulaolaj
• cseppentős üveg

Tipp:

– Az olajakat érdemes bioboltban beszerezni. Fontos, hogy ezek jó minőségűek, 100 százalékosak legyenek.  
– Cseppentős üveget a gyógyszertárakban lehet kapni, de kiürült illóolajos üveg is jó helyette. Éljen az újrahasznosítás!

Csináld magad: levendulás szemráncolaj

Így készítsd el:

1. Első lépésként rózsasziromból készíts macerátumot. Végy egy befőttesüveget, forrald ki! Tedd hidegen sajtolt napraforgóolajba az előzetesen megszárított rózsaszirmokat. Három-négy hétig tartsd napos helyen, például az ablakpárkányon. Naponta egyszer rázd össze a szirmokat az olajban. Szemet gyönyörködtető látvány!
2. Szűrd le az olajat!
3. Készítsd össze a többi alapanyagot: hidegen sajtolt szezámmagolaj, szőlőmagolaj, levendulaolaj.
4. Öntsd össze az alapanyagokat! 3/5 rész szezámmagolaj, 1/5 rész szőlőmagolaj, 1/5 rész rózsamacerátum, néhány csepp levendulaolaj.
5. Tedd bele a keveréket egy sötét, gyógyszertárban kapható cseppentős üvegbe.
6. Most már csak használnod kell! Naponta 1-1 csepp elegendő a szemkörnyék finom bőrére.

Naturicáról

Ficzere Ferencné Békés megyében élő friss nyugdíjas. Korábban pénzügyi tanácsadó volt, most saját boszorkánykonyhájában kever ki testápolókat, arckrémeket, krémdezodorokat, és emellett tűzzománcképeket készít. A kencéit azért kezdte el saját maga összeállítani, mert rájött, mennyi kőolajszármazékot, tartósítószert, mesterséges színezéket, illatot és más veszélyes anyagot kent naponta magára. Akik a krémeit, olajait, szappanjait használják, azt mondják, „örül a bőrük” a természetes alapanyagokból készült kozmetikumoknak. Ezek ugyanis visszaállítják a bőr eredeti, természetes állapotát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top