Otthon

Egyre olcsóbbak a vidék kastélyok

Mind olcsóbban lehet hozzájutni kastélyokhoz, rezidenciákhoz és udvarházakhoz Magyarországon, felére-harmadára estek vissza az árak.

Az utóbbi időben tovább bővült a korábbi években is széles kastély-, rezidencia- és udvarházkínálat a magyar piacon, az árak pedig ezzel párhuzamosan tovább csökkentek – írja a Napi.hu. Kisebb romos kúriákhoz már ezt megelőzően is hozzá lehetett jutni 10 millió forint alatti áron, eddig azonban nem volt jellemző, hogy gyakorlatilag egy családi ház áráért lehessen több száz négyzetméteres kastélyt vásárolni – akár frekventált üdülőkörzetben is. Jelenleg azonban erre a Bükkben, Sopronban, Sárvár környékén, illetve a Balatonnál is egyre gyakrabban akad példa.

A szakemberek szerint a kínálatot már nemcsak az növeli, hogy a nagy alapterületű ingatlanok fenntartása, üzemeltetése egyre többe kerül, hanem az is, hogy hasznosításukkal mind nehezebb megbirkózni.

Ezt a tiszagyendai, felújítandó kastélykát például 16,3 millióért kínálják az ingatlan.com-on
Ezt a tiszagyendai, felújítandó kastélykát például 16,3 millióért kínálják az ingatlan.com-on

Csak a dél-dunántúli megyékben tucatnyi kistelepülés szabadulna egykori iskolájától, óvodájától vagy éppen a ma már túlzottan nagy és drágán fenntartható községházától.

Az elmúlt egy évben amúgy csak a Balaton térségében több mint 10 százalékkal nőtt az eladásra meghirdetett, nagy értékű ingatlanok száma. Ráadásul mind több épületet kínálnak a korábbi ár feléért vagy harmadáért – miután több térségi önkormányzat megemelte az építményadót, illetve több helyen telekadót is bevezettek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top