Otthon

Faházakat húztak fel egy panelház tetejére

Városi környezetbe helyezték a faházakat, ráadásul egy 12 emeletes kassai bérházra.

Három liptói faházat állítottak fel Kassán, a Dargovi hősök lakótelep egyik 12 emeletes panelházának tetején. A faházak a Népi Építészet Emlékműve nevet viselő projekt keretében kerültek a kassai bérház tetejére.

A projekt ötletgazdája és megvalósítója Tomás Dzadon, egy harmincas évei elején járó, főként térbeli installációkkal foglalkozó szlovák képzőművész. Az alkotó egyrészt a hagyományos szlovák népi építészet egyedi stílusának állít ezzel emléket, másrészt a társadalmi, kulturális változások, valamint a hagyományos és a szocialista építészet ellentétére is igyekszik felhívni a figyelmet.

Fotó: MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: MTI Fotó: Komka Péter

A projekt keretében 3 eredeti, természetes környezetében álló liptói, illetve árvai faházat szereltek szét, szállítottak el, és szereltek össze ismét Kassán. „Szinte hihetetlen volt számomra, hogy a kassai toronyház 48 bérlőjéből 34 azonnal támogatta az ötletet a fennálló kockázatok ellenére is, ezeket az embereket hősöknek tekintem” – jegyezte meg a fiatal művész.

A darabokra szedett három faházat darukkal emelték a 12 emeletes toronyház tetejére és helyben szerelték össze. A térinstallációt acél tartószerkezettel rögzítették a tetőre, teljes súlya eléri a 40 tonnát. A faházak a projekt kivitelezői szerint 2015 őszéig maradnak ezen a helyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top