Otthon

Le akarják bontatni a Hobbit-házat

Megmozdult a világ az ökoépület fennmaradása érdekében, már több mint 80 ezren írták alá a petíciót.

Idilli otthont épített fel magának egy fiatal brit házaspár. A 25 éves Charlie Hague és ugyancsak 25 éves neje, Megan Williams a hobbitok filmbeli házaira hajazó, teljesen környezetbarát épületet húzott fel magának a délnyugat-walesi Pembrokeshire megyében fekvő Crymychben. A fiatalok egy sajátos, formabontó kinézetű és alapanyagú házat álmodtak meg maguknak azon a vidéken, ahol mindketten felnőttek.

A mesés külsejű, kerek házat saját kezükkel építették természetes és újrahasznosított anyagok felhasználásával, ügyelve arra, hogy ne tegyenek kárt a környezetben, az élővilágban. Charlie-ék jelenleg is ott élnek egyéves kisfiúkkal, Elivel, annak ellenére, hogy egy évvel ezelőtt a városi tanács felszólította őket arra, hogy bontsák le a házat, mert egyrészt hiányoznak a megfelelő építési engedélyek, másrészt az épület rontja a környék összképét.

A fiatal pár harcba szállt a hivatallal: pert indított, és támogatókat toborzott. Jelenleg felülvizsgálják a házépítési ügyüket, ám időközben több mint 80 ezer támogatót szereztek Charlie-ék világszerte, Dél-Amerikától kezdve egészen Ausztráliáig. „Mindössze egy kis házat húztunk fel, erre pedig volt jogunk” – hangoztatja a fiatal pár, aki a végsőkig ragaszkodik a Hobbit-házhoz. Optimisták, bíznak az emberek támogatásában, sőt már a Facebookon is kampányolnak: oldaluknak (Charlie and Meg’s Roundhouse) már több mint 12 ezer rajongója van. „Most is ott élünk, a karácsonyt is ott szeretnénk tölteni, közben pedig várjuk a hatóság döntését” – mondta el a Wales Online című újságnak a családfő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top