Otthon

Elhasználódott a kanapéd? Öltöztesd át!

Egy kanapéhuzatnak elég sok mindent ki kell kibírnia, de a sokadik ráborított üdítő, belekent csokimikulás és macskakaparás után egyszer eljön az a pont, amikor valamit muszáj kezdenünk vele. A kanapét kidobni nyilván luxus volna, így most a pár ezer forintos megoldásoktól indulva végigvettük, hogyan segíthetünk a helyzeten.

A kanapék a nappalik legfontosabb és legtöbbet nyúzott bútordarabjai. Fokozott igénybevételnek vannak kitéve, főleg ha gyerekek is használják, hiszen a csokoládétól és a zsírkrétától hamar piszkosak lesznek. De kemény a kiképzés a kutyás, macskás családoknál is, ahol a kedvencek előszeretettel henyélnek a kanapén.

Mit tegyünk hát, ha a kanapé huzata már kitisztíthatatlanul koszos, ha éppen elkopott a szövet, vagy már egyenesen ki is feslett? A borsos áru kárpitozás előtt három instant tippel szolgálunk, de kárpitozás esetére is adunk hasznos tanácsokat.

Cserélhető huzat

A legnagyobb szerencsénk talán akkor van, ha olyan kanapét vásároltunk, amelynek cserélhető a huzata, hiszen így a tisztítás is könnyebb, de a cserét is olcsóbban meg lehet úszni. Az IKEA kínálatában találunk számos cserélhető huzatú kanapét, amikre aztán többféle színben kínálnak textileket.

Bár ez sem olcsó, kisebb befektetés, mint az átkárpitozás, és a kanapénk pár perc alatt teljesen megújul. Az egyik webshop palettáján leltünk a kettes számú képen látható termékre, ami egy kisebb-nagyobb takarókból álló, kifejezetten kanapékhoz szánt szett. Elegánsabb megoldás, mint egy sima takaróval leborítani a kényes részeket, és akár megelőzésképp is használható.

Elhasználódott a kanapéd? Öltöztesd át!


1. Narancs kanapéhuzat,
IKEA 49 990 forint
2. Kanapétakaró, Otto, 4455 forint
3. Kanapéhuzat, IKEA 39 990 forint

Takarók

A legolcsóbb megoldás persze kétségtelenül az, ha ideiglenesen egy takaróval borítjuk a kanapét. Ha az átlagos plédek nem lennének elég nagyok, akkor keresgéljünk az ágytakarók között, ahol akár 160×200 centiméteres takarókat is találunk, sőt akad olyan ágytakaró is, amihez anyagban harmonizáló díszpárnát is kapunk. A Jysk például kanapétakaróként hirdeti a válogatásunkba is bekerült nagy méretű takarót – nagyon örülünk, hogy árulnak kifejezetten kanapékra valókat, de azért a színe lehetne kicsit fiatalosabb, mint ez a csokibarna árnyalat.

Elhasználódott a kanapéd? Öltöztesd át!

1. Kötött takaró, Butlers 29 900 forint
2. Kék ágytakaró, IKEA 3990 forint
3. Patchwork takaró, Butlers 26 900 forint
4. Barna kanapétakaró, JYSK 11 500 forint
5. Kötött takaró, F&F Home 6990 forint
7. Ágytakaró és párna, IKEA, 16 990 forint

Huzat saját kezűleg

Ha van varrógépünk és kézügyességünk, akkor mi magunk is készíthetünk a kanapéra felhúzható vagy éppen szalagok segítségével rákötözhető huzatot. Ezeket a legjobb bútorszövetből vagy vastag vászonból készíteni, de ilyen vastagságú anyag átvarrásához persze már egy jobb minőségű háztartási varrógép szükségeltetik. Ebben az esetben csak a kanapé méretével, az anyagigénnyel kell számolnunk, és persze a szabadidőnkkel, amit a huzat megvarrására áldozunk.

Elhasználódott a kanapéd? Öltöztesd át!

1. Leveles anyag, IKEA 1990 forint/méter
2. Csíkos bútorszövet, Textilpont.hu 990 forint/méter
3. Pöttyös anyag, Foltvarras.eu 1650 forint/méter
4. Virágos textil, IKEA 1290 forint/méter
5. Csíkos anyag, Meterarubolt.hu, 2600 forint/méter

Profival 50 ezerről indulunk

Ha úgy gondoljuk, hogy nincs mese, kanapénkon már csak egy profi kárpitos segíthet, akkor érdemes nagy odafigyeléssel kiválasztani a mestert. Vidéken észrevehetően olcsóbban dolgoznak, persze meg kell jól fontolni ezt is, hiszen a bútorokat nem olcsó mulatság utaztatni sem. Némelyik kárpitoscég azonban a bútorok el- és visszaszállítását is vállalja, és ha ez benne van az árban, akkor érdemes mérlegelni még egy olcsóbb ajánlathoz képest is. Az a1karpitos.hu-n például a következőt olvastuk: „A helyszíni felmérés és szaktanácsadás Önnek semmibe sem kerül majd!” – tehát mindenképpen kérjünk tanácsot, hallgassuk meg több szakember véleményét.

A kárpitosárak az adott bútordarab méretétől és bonyolultságától is függenek, plusz az sem mindegy, hogy csak magát a kárpitot, vagy egy régebbi darab esetében az egész ülőfelületet kell-e cserélni, tudtuk meg a karpitos.org-nál. Egy nem antik, 2-3 személyes kanapé esetében például van egy alap munkadíj, ami 50 ezer forint, ehhez adódik még hozzá az anyagköltség. Az anyagköltség természetesen a kanapé méretétől is függ, körülbelül 8-12 méter szövetre van szükség az átkárpitozáshoz. Az anyagárak kínálattól függően 3000 forinttól indulnak, és persze a határ a csillagos ég. Azaz ha olcsó anyagot választunk, akkor nagyjából 80 ezer forint körül állhatunk meg.

És a nagyi fotele?

Ha antik bútordarabot veszünk, tehát mondjuk a dédnagymamánktól örökölt fotelt szeretnénk felújítani, akkor borsosabb árakkal kell számolnunk. Ennek oka, hogy ebben az esetben az egész ülőfelületet újra kell építeni, nem csak a huzat kicseréléséről van szó. Egy antik fotel esetén csak az alap munkadíj 50 ezer forint, viszont a munka anyagigénye nem több 2-3 méternél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top