Otthon

2015-től indulna a növénytermesztés a Marson

Ez lenne az első lépés élet kialakítása felé egy másik bolygón.

A NASA tervei szerint 2015-től már elindulhat a növénytermesztés a Marson. Jelenleg a tudósokból, diákokból, önkéntesekből és vállalkozókból álló kutatócsoport azon dolgozik, hogy olyan speciális konténereket fejlesszen ki, amely megvédi a terményt a szélsőséges klímától.

A Marson kialakított „ültetvények” kamerákkal, szenzorokkal és más elektronikai kütyükkel lennének felszerelve. Ezek segítenék ugyanis a kutatókat abban, hogy folyamatosan ellenőrizhessék a növények állapotát. Valamennyi „telepes” szabályozni tudja majd a növény növekedéséhez szükséges ideális hőmérsékletet, a vízfelvételt, valamint az energiaellátást. Az elképzelések szerint a „kapszulákban” lúdfüvet, bazsalikomot, napraforgót és tarlórépát termesztenének.

Amennyiben a projekt beválik, a kísérletek abban is segíthetik majd a kutatókat, hogy új növénytermesztési módszereket fejlesszenek ki. A klímaváltozás és az extrém hőmérsékleti ingadozások ugyanis világszerte érzékenyen érintik a növénytermesztést, ám az új információk és felfedezések révén megoldódhat a világ legszegényebb országainak ellátási problémája.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top