Otthon

Szupercsótányok árasztották el New Yorkot – jól tűrik a hideget

Még az amerikai biológusok sem találkoztak ezzel az új jövevénnyel, amely kiválóan alkalmazkodott a zord télhez.

A hideggel is megküzd, Forrás: Daily Mail
A hideggel is megküzd Forrás: Daily Mail

Ellenálló csótányfaj jelent meg New Yorkban, az Ázsiában jól ismert Periplaneta japonica ugyanis átvándorolt Amerikába. Az újonnan érkezett faj nagyon hasonlít az eddig megismert, városi környezetben élő csótányhoz, és valószínű, hogy az élelemért és az élőhelyért versengeniük kell egymással. A csótányok száma feltehetően nem fog gyarapodni, hiszen amíg a harc foglalja le őket, nem sok energiájuk marad a szaporodásra.

A jövevényt először 2012-ben fedezték fel New York High Line parkjában. A tudósok gyanítják, hogy a park díszítésére ültetett keleti növények egyikének gyökérzetére tapadva érkezhetett az országba. Az új fajnak olyan tulajdonsága is van, amelyet a helyi populációnál nem tapasztaltak: a szabadban túlélheti a fagyos időt is.

A szakemberek szerint nem valószínű, hogy a csótányfajok keverednének egymással, mert nemzőszerveik fajonként eltérnek egymástól, tehát nem illenek össze.

A New York-iaknak nemcsak egy kemény tél elé kell nézniük, hanem még a csótányinvázióval is meg kell küzdeniük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top