Otthon

Segítőkutyává képzik át a kóbor ebeket

A héten indult a projekt Bukarestben.

A Segítő kóbor kutya elnevezésű kampányt elindító Négy Mancs Alapítványnak az a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a kóbor kutyákban rejlő terápiás lehetőségekre, mind a rokkant, mind az idősebb emberek megsegítése terén. A projekt első lépéseként begyűjtik Bukarest utcáiról és menhelyekről azokat a kóbor négylábúakat, amelyek alkalmasak lehetnek terápiás célokra. A következő lépés az első segítő kóbor kutya kiválasztása lesz. Az állat ezt követően intenzív kiképzésen vesz részt, majd segítőkutyaként egy rokkant ember mellé kerül. A kiválasztott kutya átalakulását a Facebookon követhetik nyomon az érdeklődők a kampány oldalán.

„A kóbor kutyákban megvan az a természetes túlélési ösztön, amely segít nekik boldogulni az utcán, de egyúttal kiválóan alkalmassá teszi őket arra, hogy segítőként szegődjenek egy fogyatékkal élő ember mellé, akinek különleges igényei vannak a mozgással vagy más fizikai szükségletekkel összefüggésben” – magyarázták a szervezetnél. Mint mondták, ezek az állatok nagyon nehéz körülmények között élnek, ezért nagyon könnyen alkalmazkodnak, fogékonyak, és igazi, mély barátságot képesek kialakítani azzal, aki a gazdájukká válik.

A kóbor ebek bevonásával végzett terápiákat megfigyelő pszichológusok szerint a kezelésnek ez az alternatív formája rendkívül jó eredményeket hoz. A különböző fogyatékkal vagy rendellenességgel (Down-szindróma, autizmus, mentális retardáció, mozgásproblémák) élő gyerekek az állatasszisztált terápia révén kapcsolatba tudtak lépni a külvilággal, társaságkedvelőbbé váltak, és nagyobb figyelmet fordítottak a külvilág eseményeire.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top