Otthon

Csodájára járnak a káprázatos, festett falunak

Több évszázados múltra tekint vissza a házak dekorálása Zalipieben.

A háztulajdonosok világszerte festik, dekorálják a házukat, de alig akad olyan csodálatosan kifestett falu, mint a lengyelországi Zalipie. Ebben a félreeső délkelet-lengyelországi faluban több évszázados hagyománynak számít az otthonok kipingálása. A helyi asszonyok festik ki a házaikat, ám nemcsak egyféle színnel, hanem nagyon változatos virágmotívumokkal. S nemcsak a ház belső falát, hanem a külsőt, az ajtókat, az ablakokat, sőt még a kutat is – az egész falu úgy néz ki, mint egy ékszerdoboz.

Nem tudni pontosan, mikor kezdődött a hagyomány. A helyi legenda szerint egyszer visszajött a kályhából a füst, a falak pedig kormosak lettek. Az asszonyok hiába próbálták letisztítani a kormot, nem sikerült, ezért inkább elkezdtek virágokat festeni a kormos falakra. Ma már nincs szükség erre, hiszen modern konyhákkal vannak felszerelve a házak, és jobb a szellőztetés, ám a tradíció megmaradt. S nemcsak a házakban. Ha valaki végigsétál a faluban, láthatja, mindent virágmotívum borít, a kutyaháztól kezdve a hídon át egészen a napóráig.

Régebben a tehén farkszőréből készítettek ecsetet a helyi asszonyok, a festékanyag ugyancsak organikus volt. A házak kifestését egyébként minden évben egyszer, úrnapjakor mindig megismétlik.

 

Forrás: Oddity Central

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top