Otthon

“A nagymamám a példaképem, káprázatos terítőket hímzett”

Ahogy a kisfia elkezdett beszélni, és el tudta mondani, mi jár a fejében, Jánk Marianna nekiállt megvarrni neki a vágyálmaiban szereplő színes, vidám figurákat. Azóta a két sajátja mellett sok más gyerek álmait váltja valóra házi varróműhelyében, és közben másfél év alatt a <a href="link:www.meska.hu/Shop/index/9520" target="_blank">Meska egyik kedvenc alkotója</a> lett. Most ezzel az interjúval folytatódik a Babaszoba hét a Nők Lapja Café otthon rovatában, <a href="https://nlc.hu/otthon/20140127/babaagy-valasztas-tipp/" target="_blank">miután hétfőn arra kerestük a választ, milyen babaágyat érdemes választani.</a>

– Hogyan lesz valaki tanárból kézműves?

– Nálam körülbelül négy éve indult komolyabban a kézműveskedés. Akkor, amikor a kisfiam elkezdett beszélni, és közölte a kívánságait: meseszereplők, autópálya, kis állatkák, és persze robotok, mert egyszerűen rajong a robotokért. Előtte is kreatívkodtam már, azt hiszem, ez nálam valamiféle családi vonás. Imádom a kézzel készült ajándékokat adni és kapni is egyaránt. Idén karácsonykor például megbeszéltük a családommal, hogy csakis kézzel készült ajándékokat adunk egymásnak.

– Mikor kezdted érezni, hogy a játékvarrás talán több lesz egy múló hobbinál?

– Az első sikereimet a gyermekeimnél éltem meg: először a kisfiamnál, majd később a pici lányomnál. Leírhatatlan az az örömteli ragyogás a szemükben, amikor egyetlen este alatt elkészül az előző nap fülembe súgott aktuális vágyálmuk. Ilyenkor érzem igazán sikeresnek magam. Meg persze, amikor a vásárlóim kedves, meleg hangulatú leveleket küldenek, illetve édesebbnél édesebb fényképeket, amelyeken boldogan szorítják magukhoz a gyermekeik az általam készített figurákat.

Csodálatos élmény az is, amikor a vásárlóimmal együtt aprólékos részletességgel tervezgetünk meg valamit, amikor valóra válthatom valakinek az álmát, és elkészíthetek egy régen áhított kívánságot. Például egyszer egy aranyos zenetanár néni azzal keresett meg, hogy az iskolájába szeretne egy hatalmas, odvas fát a tanítványainak bagolyhintával, virágokkal, pillangókkal, a tövében gombákkal és erdei állatok seregével. Óriási nagy munka volt, sokáig tartott már maga a tervezés is, de egy felejthetetlen, varázslatos emlék marad, az biztos.

Megnézem
Összes kép (1)

– Hogyan áll hozzá a családod ahhoz, hogy a munkád nem éppen hétköznapi?

– A teljes családom már a kezdetektől támogat, szóval mondhatom, kifejezetten szerencsés vagyok. Rengeteg segítséget kapok tőlük, és ezért borzasztó hálás vagyok. Amikor elutaznak valahová, tudják, hogy nekem nem szuvenírt kell hozni, hanem különleges anyagokat, szalagokat, gombokat, gyöngyöket, mert én ezeknek örülök nagyon, de nagyon. Egyébként a boltomat is az ő bátorításukra nyitottam meg a Meskán. Ez segített az indulásban, általa tettem szert ismertségre, amit ezúton is köszönök. Meglepő és hihetetlen volt számomra, amikor idén ősszel hirtelen a legnépszerűbb alkotók között találtam magam.

A kisfiam már óvodás, a lányom is megy februártól, akkor jár le a gyesem. Ez az idei év lesz a nagy próbatétel, kiderül majd, hová is tud fejlődni ez az egész. Van egy nagy álmom: szeretnék kialakítani egy saját alkotókuckót.

A család témához az is hozzátartozik, hogy a nagymamák a példaképeim. A férjem nagymamája varrónő volt, szépséges ruhákat varrt. Az én nagymamám pedig gobelineket készített és káprázatos terítőket hímzett. Sokszor eszembe jut, hogy biztosan nagyon boldogok lennének, ha látnák, mivel is foglalkozom.

– Te boldog vagy?

– Határozottan igen, mert van egy fantasztikus családom, tündéri gyerekeim, csodálatos férjem, és azt csinálom, amit mindig is szerettem volna, a hobbim a munkám. Igyekszem harmonikusan élni és pozitívan gondolkodni, ez nagyon fontos a számomra. Mialatt sok ember a múlton kesereg, kimarad a jelen valóságos élményeiből és szépségeiből.

NÉVJEGY
Jánk Marianna 33 éves, kétgyermekes anyuka. Szinte egyfolytában szab-varr tizenkét éves kora óta, amikor először varrt a babáinak ruhát. Kislányként rajzversenyekre járt, többször díjazták is az alkotásait. Magyar nyelv és irodalom tanár a végzettsége, Szegeden járt egyetemre. Azóta is ott él gyermekeivel és férjével, aki nagy kritikusa és még nagyobb segítője. Imádja ezt a helyet, azt mondja, a napfény és a vidámság városa. A munkáit itt nézheted meg!

Ezen a héten Babaszoba hetet tartunk a Nők Lapja Café otthon rovatában,„A nagymamám a példaképem, káprázatos terítőket hímzett” hogy segítsünk, milyen bútorokat válassz, hogyan rendezkedj be velük, és milyen apró trükkökkel teheted otthonosabbá vagy praktikusabbá a szobát, ahol majd a gyermeked felcseperedik, és ahol összes cuki babakori pelenkázós és mosolyogva ébredős fotó készül majd róla. Az első cikkünkben arra kerestük a választ, milyen szempontok szerint érdemes babaágyat választani, és a kínálatot is megmutattuk.

Térjetek vissza később is, hozunk még hasznos tippeket a gyerekjátékok tárolásához, segítünk abban milyen vásárlásoktól kíméletheted meg magad, és holnap például lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz pihe-puha, rágcsálható felhőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top