Otthon

Ennyire fontos a fiataloknak a természet védelme

Szóban nagyon lelkesek, de a tettek terén még volna miben előrelépni.

A fiatalok rendkívül fontos feladatnak tartják a környezet védelmét, derül ki az Ipsos friss felméréséből. A 15 és 25 év közöttiek, akiknek kezében a jövőnk, önbevallásos alapon azt is elárulták, hogy valójában mennyit tesznek a nemes cél érdekében.

  • 72 százalékuk kapcsolja le a villanyt, ha senki nincs a szobában
  • 49 százalékuk energiatakarékos izzót vesz
  • a szelektív hulladékgyűjtés csak egy szűkebb csoportra jellemző, 43 százalékra
  • 41 százalék veszi figyelembe az energia-besorolást, ha háztartási gépet vesz
  • a használt elemeket 27 százalékuk viszi el gyűjtőhelyre
  • a lejárt gyógyszereket még ennél is kisebb hányaduk, csupán 17 százalékuk
    Ennyire fontos a fiataloknak a természet védelme
A(z) “Ti szelektíven gyűjtitek a hulladékot?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Igen, amit csak lehet.

Érdekesség még, hogy a nőkre az átlagnál sokkal jellemzőbb, hogy valóban tesznek a környezetvédelemért. Talán ők jobban átérzik, hogy nem mindegy, mit hagynak a saját gyerekeikre. Vagy a női empátia helyett mindössze annyi áll a háttérben, hogy itthon a háztartás dolgait inkább a nők intézik?

Ha őszintén magunkba nézünk, mi sem állunk jól, mert bár leszoktunk a felesleges villanyégetésről, és gyűjtögetünk szelektíven, arra azért még nem szoktunk rá, hogy elmossuk a joghurtos poharakat, és a papírnak sincs külön szemetesünk. Az utóbbira viszont most támadt is egy remek ötletünk.

Ráadásul nemcsak hozzáállás kérdése a dolog, mert még nem tartunk ott, hogy minden sarkon szelektív hulladékgyűjtő sziget állna. A mi környékünkön például a Ferencvárosban nagy újításként a társasházak is kaptak szelektív kukákat, amikbe fémet, műanyagot és papírt lehet gyűjteni. Azóta tudnánk külön gyűjteni a papírt is, viszont nincs hová tenni a kiürült üvegeket, merthogy a közeli hulladékgyűjtő szigeteket, ahová korábban jártunk, ezzel párhuzamosan ravaszul megszüntették. Néhányat bevesznek a boltban, a többi megy a sima kukába. Pedig ez még a főváros.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top