Otthon

Intézzük el napi fél órában a takarítást!

A hétköznapi rohanásba nehéz beilleszteni a takarítást, aztán meg persze az egész hétvége mással sem telik. De ennek nem kell így lennie, hiszen minden csak szervezés kérdése. Ha magadra ismertél, most itt egy remek letölthető táblázat. Ha eszerint haladsz, nemcsak csillogó lesz a lakásod, de időt is megtakaríthatsz. Ha van kivel, a munkát meg is oszthatjátok kedvetek szerint. Persze nem minden lakás egyforma, ezt a mennyiséget egy zöldfülűbb, dolgozó háziasszony kisebb háztartására lőttük be.

Reggel rohanunk, ha nem a csemetét kell munka előtt beadni a bölcsibe, akkor az előző este elhúzódó randevú miatti kialvatlanság miatt vagyunk késésben. Az irodában persze vár a tömérdek meló, na meg a túlóra, és örülünk, ha hazafelé egy boltban be tudjuk szerezni a vacsorára valót. Kinek jut ideje így a házimunkára? Persze az öt hétköznap felgyülemlett feladatokkal aztán elmegy az egész hétvége, ami inkább pihenéssel kellett volna tölteni. Ha te is egy ehhez hasonló ördögi körbe kerültél, akkor most hadd segítsünk!

Napi fél óra, és a legjobb, hogy megoszthatjuk

Nem is gondolnánk, de elég, ha két-három részletben, összesen nagyjából napi 30 percet szánunk házimunkára, és máris elkerülhető a hétvégi gürcölés. Most úgy állítottuk össze az időbeosztást, hogy hétfőre, keddre, szerdára és péntekre 30 percnyi, csütörtökre 40 percnyi munka jut. Hétvégén azért kicsivel több fér bele, így szombatra és vasárnapra egy-egy órányi teendőt írtunk elő, de minél többen vagytok, annál többfelé oszthatjátok el a munkát.

Intézd el napi félórában a takarítást!

Hogyan? Táblázatba foglaltuk az egyszerűség kedvéért, ráadásul egy olyan táblázatba, ahova a párok (netán a gyerekek) is beírhatják, ki milyen feladatot vállal, és az utolsó kis rubrikában kipipálhatjátok, amikor kész. Ha követitek a beosztást, és mindennap szántok egy cseppnyi időt a házimunkára, akkor az otthonotokban rend és tisztaság lesz, és még a hétvégék legnagyobb része is szabad marad.

A táblázatokból többféle verziót is készítettünk, kéket, zöldet, rózsaszínt, hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt. Nyomtasd ki, tűzd ki az üzenőfalra vagy a hűtőre, és indulhat a részküldetések teljesítése! (A letölthető fájlokhoz kattints a képekre, utána jobb klikk és kép mentése más néven.)

Intézd el napi félórában a takarítást!
 
Intézd el napi félórában a takarítást!
Intézd el napi félórában a takarítást!

Így osztottuk be a napokat

Hétfő
A hétfőt kezdjük egy laza portörléssel, és nem árt a hétvégén felgyűlt szemetet is levinni a tárolóba. A mosogatásról ezen a napon se feledkezzetek meg!

Kedd
Keddre valószínűleg már felgyűlt 1-2 adagnyi mosnivaló, ezen a napon a kötelező mosogatáson túl ne is csináljatok mást, csak mossatok ki, és teregessetek.

Szerda

A szerdát szánjuk az előző nap kimosott és megszáradt ruhák vasalására.

Csütörtök
A fürdőszoba kisuvickolása nagyobb meló, így ma kivételesen tíz perccel túllépjük a hétköznapi adagot, de különben erre a napra sem szántunk más feladatot. Ne feledkezzetek meg a kád vagy a tusoló kisúrolásáról, a csaptelepek letakarításáról, valamint a felmosásról sem!

Péntek
Ismét itt a mosás ideje!

Szombat

Hétvégén azért egy kicsivel többet szánjunk a ház körüli teendőkre, például takarítsuk meg az előszobatükröt és azokat az üvegfelületeket, amelyek igénylik a rendszeres törődést. Annak is itt az ideje, hogy jó alaposan felporszívózzuk az egész lakást.

Vasárnap
Kapjuk elő a vasalódeszkát egy kis időre, akár a tévét is benyomhatjuk hozzá. Ha ezzel megvagyunk, ragadjunk felmosót, majd a szellőztetés alatt relaxáljunk egy kicsit, addig sem lépünk rá a még nedves padlóra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top