Otthon

Erre figyelj, ha színes falat szeretnél

Bloggerünk elárul pár szakmai titkot, hogy mire kell figyelnünk, ha színes falat szeretnénk.

Azt hiszem, le se tagadhatom, hogy fehérfal-párti vagyok. Legalábbis pár éve. Azelőtt el se tudtam képzelni, hogy fehér falak vegyenek körül. De az ember változik, ahogy az is, mi tetszik, mi nem, miben érezzük jól magunkat. Éppen ezért nem is nagyon szoktam színes példákat hozni, ami nem azt jelenti, hogy az nem opció, hogy ne lenne jó megoldás. Egyszerűen csak a radaromon kívül esnek. Viszont most szeretném ezt némiképp pótolni és összeszedni, hogy mikre figyeljünk a színek kiválasztásánál.

Induljunk a fehértől!

Először tegyük helyre a fehér színt. A legnagyobb közhely, hogy a fehér hideg, rideg kórházszín. Az én szememben friss, üde, szellős és a tisztaság érzetét kelti. A fehérnek rengeteg árnyalata van, lehet kékes, zöldes, meleg barnás, szürkés, nagyon sokféle. Valóban van olyan fehér, ami hideg, de ez csak egy a sok árnyalat közül.

A színes fal titka

A fenti árnyalatok csak itt, a hófehér háttér előtt tűnnek ennyire különbözőnek. A falra festve, nagy felületen ez már nem látszik. Vannak olyanok, akik nagyon óvatosak a falszín választásánál. Valami finom árnyalatot szeretnének, nem harsány színt, ezért kiválasztják az apró színkártyáról az egyik legvilágosabbat. A falra festve viszont meglepődve tapasztalják, hogy az “fehér”.

A probléma nem a színes fallal van, hanem azzal, hogy gyakran rossz színt/árnyalatot választunk. Én azt a szabályt szoktam követni, hogy minél élénkebb egy szín, annál kisebb felületen használjuk. Persze vannak nagyon jó ellenpéldák, de azt gondolom, hogy akinek nincs benne gyakorlata, az ne kísérletezgessen, válassza azt az utat, ahol a legkisebb a hibázás lehetősége.

A másik problémám, hogy idehaza nem nagyon sikerül kilépni a sárga-narancs-barack-bordó-zöld falak bűvköréből. De itt sem magával a színnel van probléma, hanem az árnyalattal, ami általában a falra kerül.

Nézzük a sárga fokozatait:

Élénksárga, ami csak foltokban jelenik meg. Minden élénk szín mellé kötelező a fehér, ettől lesz vidám és üde, ha nincs fehér, nyomasztóvá és vibrálóvá válik. Minél élénkebb, annál inkább kell mellé.

A színes fal titka
Ha minden falat szeretnél sárgára festeni, akkor semmiképp ne válassz olyan rikító sárgát, mint a fentiek. Ilyenkor egy szürkével kevert, füstösebb árnyalat a megfelelő. Egy olyan szín, ami természetesnek hat, nem mesterségesnek. A franciák mesterei ezeknek a fakó színeknek.  Egyszóval kerüld a harsány árnyalatokat!
A színes fal titka
 
Mutatunk még pár képet ízléses, szemet gyönyörködtető színes falakról: 
 
A színes fal titka
 
A színes fal titka

Az Otthonkommandó 5 jó tanácsa

1. SOHA ne spórold meg a próbafestést!

2. Ne válassz élénk, harsány színt nagy felületre. Ha mindenképp ilyet szeretnél, akkor nem az a megoldás, hogy befested vele a falakat. Másképp is lehet színes szobád!

3. Egy szobában egyféle falszín legyen, vagy adott szín + fehér, de ne fess két különböző színt a falra. Nem elegáns megoldás.

4. Nem vagyok a híve annak, hogy egy lakásban minden helyiség más színű legyen. Feldarabolja a lakást, szűkíti a teret, kaotikus az összhatás. Nem kell mindent egyformára, csak hangold össze a színeket!

5. Több ezer színárnyalat létezik, amit kikevertethetsz a festékboltban. Ne ragadj le ezeknél a kommersz árnyalatoknál.
 

Ha tudni szeretnéd a többi szín titkát, és nézegetnél még sok-sok tanulságos példát és színes szobát, kattints az Otthon Kommandó blogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top