Otthon

Hogy lesz nekem lakásom?

Az ingatlanpiac most a vásárlóknak kedvez, hiszen tengernyi eladó lakás vár gazdára. A széles kínálat egyfelől jó, hiszen van miből válogatni, másrészt a bőség zavarában rengeteg időt és pénzt vesztegethetsz el a keresgéléssel, ha nem vagy elég céltudatos. Legjobb, ha még az első lakás megtekintése előtt világosan pontokba szeded magadnak, hogy mire is van szükséged.

A konkrét lakáskeresés előtt öt dolgot mindenképpen el kell döntened. Egy következő cikkben majd foglalkozunk azzal is, hogy műszaki vonatkozásokban és elhelyezkedésében milyen szempontokat kell figyelned lakáskereséskor, most azonban csak azt vesszük át, amik ezeken a kategóriákon kívül esnek, de mégis döntőek a választásban.

Hogy lesz nekem lakásom?

 

Mire kell a lakás?

Az első kérdés, amit tisztáznod kell magadban, hogy milyen életvitelhez keresel ingatlant? Ebből a válaszból kiindulva olyan további, fontos kérdésekre is feleltet kapsz majd, hogy milyen környéken legyen a lakás, mekkora legyen az alapterülete, és milyen legyen a beosztása. Ha átlagos, polgári életvitelre rendezkednél be, akkor nyilván igényesebb otthon kell neked, olyan, ami nem az alagsorban és nem a padlástérben helyezkedik el. Ha viszont csak egy hely kell, ahol egyetemistaként két buli között vagy az egész napos robot után álomra hajtod a fejed, olcsóbb, igénytelenebb megoldás is szóba jöhet. Nem mellesleg az olcsóbb lakásokon könnyebb is túladni később. Egyedülállóként kicsi alapterület is elegendő, egy szoba és egy konyha is kielégítheti az igényeidet, de sokan több szobás lakást keresgélnek azzal a céllal, hogy kiadják az üres helyiségeket. Ez főleg egyetemistáknak optimális, mert egyrészt van egy kis fix bevételük, másrészt ők könnyen találnak akár még a csoporttársaik közül is hasonló életritmusú társakat, akikkel még élvezetes is az együtt lakás.

Meddig szeretnél itt lakni?

A második, hogy körülbelül meddig szeretnél ebben a lakásban maradni? Ezt főleg befektetési szempontból fontos tisztázni. Természetesen senki sem láthatja előre az élete alakulását, de azért tervei, elképzelései lehetnek. Ha rövid távú terveid vannak, egy-két szobás, olcsó, esetleg felújítandó lakásba érdemes fektetned, ezek még az igencsak langyos ingatlanpiaci környezetben is eladhatók, ha tovább állsz. Ha egy kis ráfordítással fel is újítod, még akár kellemes nyereséggel is kiszállhatsz az ügyletből. Hosszú távra tervezőknek nem a forgalomképesség kell legyen az elsődleges szempont, hanem a lakás elhelyezkedése és a komfortos életvitel szolgálata. Ebben az esetben is jó vásár lehet egy felújítandó otthon, amit egyrészt a felújítás során saját elképzelésid szerint alakíthatsz, másrészt a renoválással megnöveled az értékét is.

Pénz, pénz, pénz

A harmadik a pénz, ami rendszerint nem döntés kérdése: annyi van, amennyi. Azonban ha már megvan a cél, vagyis a kiszemelt lakás, ahhoz jóval könnyebb hozzárendelni a pénzügyi megoldásokat. Új lakás vásárlását különféle támogatásokkal is segítik, használt lakásoknál ez azonban nem mindig vehető igénybe. Ugyanígy tényező lehet az ingatlan kora a hitel felvételekor is. A hitel felvétele egyébként is külön megfontolást igényel. Ma már jobbára csak forint alapon szokás hitelt felvenni, de még így is számos kockázata van egy ilyen hosszú távú elköteleződésnek. Legjobb, ha már előre takarékoskodsz – például lakáskasszával, vagy bankbetéttel, a hiányzó pénzt pedig családi kölcsönökből szeded össze. Idegen személytől kölcsönt ne vegyél fel, bármilyen kedvező és gyors megoldást is kínál!

Hogy lesz nekem lakásom?

 

Ügynökkel vagy nélküle?

Az negyedik, amiben végül dűlőre kell jutnod, hogy az egész lakásbeszerzést egyedül, újsághirdetések és keresőportálok, kapukra és villanyoszlopokra ragasztott cetlik segítségével intézed vagy profira bízod, és összeállsz egy ingatlanügynökkel. Mindkét megoldásnak van előnye és hátránya. Ha egyedül keresgélsz, akkor nem vagy kiszolgáltatva az ügynök érdekeinek, márpedig az ingatlanos – ezt el ne feledd – az eladó pártján áll, hiszen tőle kapja majd a jutalékát. Ügynökkel az oldaladon viszont valószínűleg olyan lakásokhoz is hozzájuthatsz, amik nem szerepelnek lakáshirdetésekben, nyilvánosan elérhető helyeken, főleg, ha az illető ügynök – vagy ügynökség – nagy adatbázisból dolgozik.

A magányos keresés azoknak való, akik szeretik a vadászatot, és idejük is van rá. Ha egyedül vágsz bele, alkalmazz több módszert, ne ragadj le az újsághirdetéseknél. Alapvető, hogy ilyenkor minden szóba jöhető ingatlanportált és apróhirdetési webes felületet csatarendbe állítasz, és folyamatosan böngészed őket, de ez még nem elég. A helyi újságokban, közösségi terek, intézmények hirdetőtábláin és a kiszemelt környék házainak ajtóin, oszlopokon is figyelni kell a hirdetéseket. Sőt a legjobb, ha célirányosan kiválasztod a házat, amiben lakni szeretnél, és annak postaládáiban helyezed el személyes üzeneted a lakóknak. Ki tudja, lehet, hogy pont így találod meg az igazit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top