Otthon

Ingatlanba fektetnél? Most kell vásárolni!

A magyarországi ingatlanpiac talán elérte mélypontját, és az elemzők szerint most már lassú emelkedés előtt állunk. Mi követezik ebből? Hogy most kell vásárolni, amíg még alacsonyak az árak.

Utoljára 2008-ban voltak ennyire lent az ingatlanok árai. Az utóbbi években a lakáspiaccal együtt a teljes ingatlanszektor csak agonizált: üresen és eladatlanul álltak az új építésű lakások, a használtakra is nehezen jöttek a vevők. A tulajdonosok kénytelenek voltak egyre lejjebb menni az áraikkal, és mára oda jutottak, hogy Európa-szerte a legolcsóbbak között vagyunk a négyzetméterárak tekintetében. Ugyanakkor mára a hitelkamatok is leszálltak az égből, könnyebb és olcsóbb hitelhez jutni, a bankbetétek kamatai pedig szemmel alig láthatóvá zsugorodtak. Bankban pénzt tartani ma nem igazán kifizetődő, egy kiadott lakás bérleti díjából sokkal szebb profithoz juthatunk. Az ingatlanpiaci szakemberek szerint ezek a körülmények mind a vásárlások megindulásához vezetnek majd a következő időszakban. Ha pedig egyre többen vásárolnak, a lakásárak is megindulnak felfelé. Valószínűleg itt van a megfelelő alkalom, hogy lakást vagy más ingatlant vegyél. De milyen lakásba érdemes mostanában pénzt fektetni?

Ingatlanba fektetnél?

Mi a legjobb vétel?

A legjobban eladható – szakszóval magas likviditású – lakások ma Budapesten azok a 60-70 négyzet méter közöttiek, amelyek a 15-20 milliós árkategóriába esnek. Ezekre nehezebb időkben is gyorsan találni vevőt. A másik ajánlott befektetési célpont a 11., 13. és 14. kerületi olcsóbb panellakások, mert ezek ára a jövőben 10 százalékot is emelkedhet, magyarul ha most veszünk, rövidesen 10 százalékos profittal adhatunk túl rajta, ami szép haszonnak számít. A hozzáértők szerint a legjobban az jár, akinek lehetősége van több kisebb lakásba fektetni, és a rendelkezésére álló nagyobb összeget – mondjuk 30 millió forintot – nem egy darab szép, látványos lakásra költi.

Bérbe is adható

Lakásba fektetni akkor is jobb üzletnek tűnik ma, mint bankbetétet nyitni, ha nem szándékozunk belátható időn belül túladni az ingatlanon. A bérleti díjak ugyanis a betéti kamatoknál jobb hozamot ígérnek – nettó négy százalék felett akár – még az most érvényben lévő adózási szabályok mellett is. A lakáskiadás, ingatlan-bérbeadás után egyébként 16 százalékos jövedelemadót és 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell megfizetni.

Ingatlanba fektetnél?

Ha befektetői szemmel böngészed az ingatlanpiacot, akkor ma nem hagyhatod figyelmen kívül, hogy van-e az eladásra kínált ingatlannak megfelelő energetikai tanúsítványa, és az a tanúsítvány miről árulkodik. Egy lakás értékét ez jelentősen befolyásolhatja, ezért tanácsos jó energiabesorolású osztályból választani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top