Otthon

Nemcsak gyönyörködni jó bennük: gyógyító és ehető orchideák

Míg mi a természetből bodzát és gombákat gyűjtögetünk, Afrikában, ahol rengeteg orchidea él, ezekből készül menő vegetáriánus ebéd, gyógyító tea, de van olyan is, aminek a levelei olyan erősek, hogy tetőt szőnek belőle.

A teaorchidea

Afrika csillaga Budapesten

Az Anselina africana orchidea gyökérét, törzsét és levelét a zuluk teakészítésre használják. A tea úgy működik, mint egy hánytató keverék.

Afrika csillaga

Afrika csillaga Budapesten

Ez a gyönyörű Angraecum faj Közép-Afrikában és Madagaszkár szigetén őshonos. A helyiek Afrika Csillagának nevezik, utalva a virág csillag alakjára és ezüstös fehér színére. A természettudós Darwin nagy lelkesedéssel tanulmányozta az orchideákat, felépítésüket és szaporodási technikáikat. Felfedezte, hogy ennek a fajnak 20 cm hosszú a “sarkantyúja”, amely a virágport rejti. Feltételezte, hogy létezik olyan rovar, amelynek 20 cm hosszú szájszerve van, s azzal eléri a virágpor rejtekét. Kortársai nem adtak hitelt a szavainak, azonban néhány évvel Darwin halála után biológusok rátaláltak arra az afrikai rovarra, amelynek a nyelve valóban kinyújtható 20 centire.

A vágyserkentő

Afrika csillaga Budapesten

Az ókori medicina sokszor fordult a virágokhoz különböző betegségek kezelésében. A korabeli orvosok szerint a növény alakjából következtetni lehetett arra, hogy mely szerv, testrész gyógyítására alkalmasak – így lettek például keresett vágyserkentők az Ophrysok, melyeknek föld alatti gumója az emberi herékre hasonlít. A feljegyzések szerint a növény gumóját júliusban kellett kiásni a földből, majd meg kellett főzni, megszárítani és megőrölni. Az így készített Salep liszt még a 20. század elején is beszerezhető volt az európai patikákban, a “csodaszer” azonban még népszerűbb volt a Közel-Keleten. Rossz hírrel kell azonban szolgálnunk azoknak, akik manapság szeretnének az Ophrysokhoz fordulni segítségért: ezek a növények szigorú védelem alatt állnak, tilos leszedni őket.

A vegetáriánusok kedvence

Afrika csillaga Budapesten

Afrika orchideái a súlyosan veszélyeztetett növények közé tartoznak. Különösen védelemre szoruló a földi orchideák közé tartozó Disák nemzetsége. Krumpliszerű gumójuk a föld alatt található, ehető, és pont ez jelenti a legnagyobb veszélyt. Afrika éhségövezeteiben mázsaszámra takarítják be a Disa-gumókat, és adják el jó pénzért, mivel a Disa-gumókból készült ételek előkelő helyen szerepelnek a vegetáriánus éttermek étlapjain.

A gyógyító orchidea

Afrika csillaga Budapesten

A trópusi országokban az orchideák mindennapi használata természetesen még elterjedtebb. A Vanda-félék kemény leveleiből erős szövetet lehet szőni, amelyet később árnyékolóként vagy esőtetőként használnak. A Catasetumokból ragasztót készítettek, míg más fajokat lázcsillapításra, hányás és hasmenés ellen, bőrbetegségekre, fájdalomcsillapítóként vagy sebgyógyításra használtak. A törzsi orvoslás titkos receptjei generációról generációra szálltak, a varázsszerek pedig ott rejtőztek az orchideák csodás virágaiban, leveleiben, gumóiban.

Tavaszi Orchideakiállítás

Látogass el a Vajdahunyadvárba május 9-11. között, ahol Afrika legszebb orchideáit és rengeteg más földrajzi területekről származó társaikat mutatják be. Bővebb információért kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top