Otthon

“Mi hiszünk az újrahasznosításban”

Podlovics Zsolt még reklámosként dolgozott, amikor hazavitt egy adag üvegmozaikot. Azóta a párjával, Hórász Ritával mindketten azzal foglalkoznak főállásban, hogy használt bútorokat alakítanak át és varázsolnak izgalmasan maivá mozaikolással. A Meskán <a href="http://www.meska.hu/Shop/index/10394" target="_blank">Rekredenc néven</a> két éve nyitottak online boltot, és most épp költöznek, mert a lakásukban a saját bútoraik sem férnek el a megrendelésre készülő daraboktól. Az alkotópáros egyik tagjával, Zsolttal beszélgettünk.

– Ketten, együtt alkottok a pároddal. Mi a munkamegosztás?
– Együtt járunk lomtalanításokra, bolhapiacra. A bútorok felületkezelése, festése az én dolgom, a mozaikozást mindketten csináljuk.

– Milyen tárgyakat mozaikoztok?
– Van például hangfalunk, kenyérpirítónk, kisszekrényünk meg falikutunk is. Azt tapasztaljuk, hogy azokat a tárgyakat kedvelik leginkább a vásárlóink, amelyek nemcsak esztétikai értékkel bírnak, hanem funkciójuk is van. Mi hiszünk az újrahasznosításban.

Podlovics Zsolt
Podlovics Zsolt

– A régi bútorok újragondolása és mozaikolása a fő tevékenységetek, vagy ez egy hobbi?
– Én eredetileg dekoratőr, épületszobrász vagyok, a párom tévéreklám-producer. Két éve történt, hogy vettem egy nagy adag üvegmozaikot, mert úgy éreztem, egyszer ezzel még kezdenem kell valamit. Aztán egy kis idő múlva készítettem belőle egy asztalt, és feltettem a netre. Kíváncsi voltam, másoknak tetszik-e. Egy héten belül elvitték. Azóta már mindketten ezzel foglalkozunk, főállásban.

Hórász Rita
Hórász Rita

– Hol alkottok?
– Jelenleg még Budapesten, de kinőttük a lakást. Nemrég egy több mint tíz négyzetméteres mozaik-falfelületet készítettünk a pici lakásunkban. Nem volt könnyű, de megoldottuk. Alig vannak saját bútoraink, mert mindenütt a megrendelésre készülő mozaikos bútorok sorakoznak. Egy hónap múlva költözünk Mogyoródra, ahol nagyobb terünk lesz élni és mozaikozni. Ott ki tudunk alakítani egy műhelyt is magunknak.

– Mit használtok a mozaikozáshoz?
– Itthon be lehet szerezni klasszikus, sztenderd üvegmozaikot, vagy veszek üvegcsempét, és én töröm össze. Üveggel kifejezetten szeretek dolgozni, ez a fő profilunk, kerámiát nemigen használunk. 2×2, 3×3 vagy 5×5 centis darabokkal dolgozunk.

– Hol lehet a munkáitokkal találkozni?
– Az interneten, például a Meskán. De járunk kiállításokra, vásárokra is. Sokan, amikor először meglátnak egy bútordarabot tőlünk, azonnal szerelembe esnek.

– Van valami latinos jelleg a színes mozaikokban, jól érzem?

– Igen, a latin országokban kifejezetten kedvelik ezt a stílust, Olaszországban vagy Dél-Amerikában például. És bár itthon kicsit még idegenkednek ettől, egyre többen keresnek meg minket. Most például egy pesti étteremnek dolgozunk, meg egy vidéki helynek készítünk levendulás falikutat, de Svédországból, Horvátországból, Németországból is vannak megrendeléseink.

– Milyen terveitek vannak a közeljövőre?
– Nyár vége felé készül el egy saját márkájú erősítőnk és hangfalunk. Egy mérnökkel dolgozunk ezen a projekten, izgalmas feladat, de nagyon sok ötlet van még a fejemben. Most például egy kovácsoltvasas szakemberrel beszélgetek, mert szeretnék majd mozaikos kandallót is készíteni. Ez egyelőre a kísérletezgetés fázisánál tart, de remélem, nem sokáig!

Megnézem
Összes kép (1)
NÉVJEGY
Rekredenc néven alkot tervezőpárost Hórász Rita és Podlovics Zsolt. Régi, használt, de néha új bútorokat is átalakítanak, egyedi technikával, mozaikozással. Minden stabil felületre készítenek mozaik dekorációt. Van már mozaikos munkájuk thai étteremben, ázsiai hangulatú helyen, pesti kávézóban és magánlakásokban is. Szabadidejüket legszívesebben a munkájukkal, azaz a mozaikozással töltik.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top