Otthon

“Az a célom, hogy szívvel töltsem meg a tárgyakat”

Diós Gabi igazi nőies-légies-kecses kerámiákat készít, már hatéves korában tudta, hogy ilyesmivel szeretne foglalkozni. Ékszertartókat, lámpákat, kaspókat, szobrokat és épületkerámiákat, de ékszereket is formál porcelánból, egyedi technikával. Alkotásait a <a href="http://www.meska.hu/Shop/index/6437">DiosGabiKeramia név alatt</a> lehet megtalálni a Meskán.

– Elég meglepően hangzik, de lapokból hajtogatod a porcelánalkotásaidat.
– Igen, meglepő, mert a porcelánt általában önteni szokták, de én hajtogatom. Azért szeretem ezt a technikát, mert így az anyagnak van egy nagyon érdekes játéka. Sokat kísérleteztem, amíg idáig eljutottam, legalább fél évet töltöttem csak a technológia tökéletesítésével. Mára ez a védjegyemmé vált, sokan erről ismernek meg, mert nagyon ritka, hogy valaki így készítsen használati tárgyakat.

– Iparművész vagy. Hol tanultad a szakmát?
– Az iparművészetin végeztem, szilikát szakon. De az alkotás iránti szerelmem jóval messzebb gyökerezik. Hatévesen fogtam először agyagot a kezembe, és már akkor tudtam, hogy én valami ilyesmivel szeretnék foglalkozni. Később az egyik osztálytársam keramikus anyukája tanított, 14 éves koromtól pedig folyamatosan voltak mestereim, tanítóim.

– Miből gyűjtöd az ihletet?
– A porcelánjaimon sok a természetből származó motívum. Elvarázsolnak például a csigák, az indák. Szeretem, ha a dolgok szimbiózisban vannak. A romantikus hangulatú porcelánlámpám például egy virágkehelyre asszociál. A türkiz-arany ékszertartó a tengert idézi. Aztán van egy alma formájú ékszertartóm, fehér színű, aranyfogóval, ami az indákra emlékeztet.

Megnézem
Összes kép (1)

– Mekkora kihívás zsűrizett iparművészeti alkotásokat eladni a Meskán? Eljut a célközönségedhez?
– Nagyon különleges a helyzetem, hiszen a tárgyaim intimek, finom, nőies, légies darabok. Azt gondolná az ember, hogy ezeket mindenképp kézbe kell venni ahhoz, hogy szerelembe essünk velük. De ez nem minden esetben igaz. A Meskán a tíz-húszezer forint körüli porcelánjaimat árulom nagy sikerrel. Van, aki ajándékba veszi, van, aki magának. Egyébként sok a visszatérő vevőm is: aki már egyet vett, előfordul, hogy még vesz hozzá újabb kiegészítő darabokat. Ilyenkor is teljesen jól működik az online értékesítés.

– Min dolgozol most?
– Július 7-ére készülök, a Romani Design bemutatójára, amit a Szépművészeti Múzeumban tartunk. Erre az alkalomra a ruhákhoz passzoló porcelán ékszereket készítek, amelyek egy része hamarosan a Meskán is megvásárolható lesz.

Az a célom, hogy szívvel töltsem meg a tárgyakatNÉVJEGY
Diós Gabi az iparművészetin végzett. Volt FISE-ösztöndíjas, kiállított többek között Japánban, Kairóban, Helsinkiben és Milánóban is. Azt vallja, hogy a világ ellélektelenedése zajlik. Gabi ebben a helyzetben szeretné visszahozni a személyre szabottat, az egyénit az életünkbe. Célja, hogy megtöltse a körülöttünk lévő tárgyakat lélekkel, szívvel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top