Otthon

Sanyi feltámasztotta a mátrai favágók beszélgetős edényét

Csehországból és Németországból is érdeklődnek Budai Sándor sütődiszkoszai után, pedig az egész csak egy baráti kéréssel indult. Ez a hagyományos sütő-főzőedény eredetileg a mátrai favágóktól származik, de mára szinte teljesen feledésbe merült, ezért könyv alapján kellett rekonstruálniuk. A Meskán <a href="http://www.meska.hu/Shop/index/799" target="_blank">Sanyikovács</a> néven ismert alkotót kérdeztük erről a különleges, tradicionális edényről.
Sanyi feltámasztotta a mátrai favágók beszélgetős edényét


– Mi is az a sütődiszkosz?

A sütődiszkosz egy diszkosz formájú acéledény. Úgy tudom, Erdei Ferenc fedezte fel először a mátrai favágóknál, a Néprajzi ínyesmesterség című könyvében említi is. Azt szoktuk mondani, hogy a sütődiszkosz egy beszélgetős edény, nem kell ott állni mellette, mint a tűzhelynél egy főzőedény fölött vagy a bogrács mellett, hogy az ember kavargassa az ételt, nehogy odakozmáljon, hanem miután betesszük a parázsba, intézhetjük a dolgunkat, és mire visszamegyünk, el is készül az étel. Nem kell fölötte őrködni, ezért szerették a favágók is, mert így nem kellett a főzéssel külön időt tölteni.

– Erdei Ferenc könyve adta az ihletet?
Alapvetően igen, sok infót gyűjtöttünk onnan. Ő beszélt egy nyeles változatról is, de mi olyat nem készítünk. Ennek egyszerű, praktikus okai vannak. Olyasmi nyelet képzelj el, mint mondjuk a palacsintasütőé. Jóval helyigényesebb emiatt a diszkosz, ezért nehéz pakolni, tárolni, nem annyira praktikus a mai világban.

– Hogyan jött az ötlet, hogy elkészítsd az első sütődiszkoszt?
A mai napig hálás vagyok érte egy barátomnak, aki azzal keresett meg, hogy tudnék-e neki egy ilyen edényt készíteni. Eredetileg mechanikai műszerész vagyok, és a műszerésznek mindenhez értenie kell, mondta mindig a mesterem. Szegecselek, zsanérokat készítek – pont erre van szükség a sütődiszkosznál is. Szóval azt gondoltam, persze, miért is ne, megpróbálom.

A barátom elmesélte, hogy az édesapja 20 évvel korábban csináltatott ilyen edényeket valahol, de fogott rajtuk az idő vasfoga, és elkezdtek elkopni. Ő pedig sehol nem tudott újakat beszerezni, bejárta miatta a fél országot. Nem tudtam nemet mondani, nem is akartam. Akkor készítettünk először egy mintadarabot. Annak még kisebb volt az űrtartalma, mint a mostaniaknak. Most egyébként a legkisebb méretűbe nagyjából fél kiló hús fér bele (2 személyes), az XXL-es méret pedig egy 10-12 fős társaság igényét elégíti ki (nagyjából 3 kiló hús, plusz zöldség).

Megnézem
Összes kép (1)

– Kellett valamit változtatnod a méreten kívül?
Egy idő után rájöttem, hogy ha a felső része a nagyobb, akkor nem hullik bele a hamu az ételbe, így tökéletesedett az ötlet. Ettől a megfordítástól semmi más nem változott, például a páralecsapódás ugyanúgy működik.

– Mióta foglalkozol diszkoszokkal?
2000-ben kezdtem el, és családi kalákában csináljuk: a feleségem és a gyermekeim is besegítenek. Sokat vásároztunk, egészen 2009-ig (Művészetek Völgye, Mesterségek Ünnepe, Szegedi Hídi Vásár), de akkor kaptam egy infarktust, ezért változtatnom kellett az életemen. Azóta a feleségemnek és nekem is van “rendes” állásom, másodállásban pedig kézműveskedünk, készítjük a diszkoszokat, kovácsoltvas tárgyakat. Mindent online, a Meskán értékesítünk, így tudunk a legtöbb potenciális érdeklődőhöz eljutni.

– Ki vesz ma sütődiszkoszt?
Szinte bárki, megvan ugyanis a hangulata a hamuban, parázsban vagy a tábortűznél sütögetésnek. Sokan maguknak veszik, de nem ritka az sem, hogy ajándékba adják. Egy éve kis táblácskát is szegecselünk külön kérésre a diszkoszra, erre lehet mondjuk monogramot vagy egy kedves szót írni, így igazán személyes és különleges ajándéktárggyá válik az edényünk. Nemcsak itthon sikerült megismertetni a sütőtok hasznosságát, rejtélyét, már külföldről is érdeklődnek, főleg Csehországból, Szlovákiából, Németországból, de vannak edényeink Amerikában és Oroszországban is.

NÉVJEGY
Sanyikovács sütődiszkoszt és más, kovácsolt tárgyakat készít. Közülük több zsűrizett alkotása is van, munkáját mind képző- és iparművészeti, mind hagyományőrző szempontok alapján elismerik. Alkotásai között például fáklyatartót, mécsestartót, kandallószettet, kopogtatót, parázsfogót és tükröt is találunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top