Otthon

Vendégségbe mentünk: hogy rendezik be saját otthonukat a profik?

Vajon milyen a jó nappali? A saját otthonában látogattunk meg négy szakembert, hogy választ kapjunk tőlük a kérdésre. A négy különböző térben van valami közös: mindegyikben a régi és az új találkozik egyedi, eklektikus enteriőröket létrehozva.

Nikoletti Petra, lakberendező


Miért bérlakásban éltek, amikor van saját lakásotok?
Nincs egy éve, hogy az utolsó szöget is bevertem saját lakásunk falába, ami éppen és pont olyan lett, amilyet megálmodtam. Abban a pillanatban úgy éreztem, hogy ennek vége, új kihívások után kell néznem. Dani – a férjem – nem ellenezte a dolgot, interneten keresgéltünk, és első látásra beleszerettünk mostani lakásunkba.

Van hiányérzeted a nappalival kapcsolatban?
Most éppen nincs, de nálunk minden és állandóan változik. Egyik dolog hozza magával a másikat. Megvettük például a trófeát, emellé viszont kellett a képkeretes kompozíció. A párom régi vágya teljesül így: őseink fotói érkeznek majd bele.

Hogy barandsezik a saját otthonukat a lakberendezők?


Mi inspirál?

A blogom révén megtalált fotók és más blogok, külföldi és mostanában már magyar magazinok is. Kis költségvetésű, izgalmas terek éppúgy hatnak rám, mint a nagy tervezők – például Tom Dixon és Philippe Starck – munkái.

Mit gondolsz a dizájnbútor-másolatokról?
Imádom őket! Úgy gondolom, van létjogosultságuk, mert általuk olyan helyekre is eljut a dizájn, ahol máskülönben nem tudnák megfizetni.

Mit gondolsz a funkció és az esztétika viszonyáról?
Nálam a funkció mindenek felett áll, erre épül az esztétika. A saját életterem alakításakor persze hajlamos vagyok elcsábulni. De ha a hőn áhított tárgy nem válik be, akkor egy idő után eladom.

Hogy barandsezik a saját otthonukat a lakberendezők?
Hogy barandsezik a saját otthonukat a lakberendezők?


Mit tanácsolsz annak, aki most vág bele az átalakításba?

Nem kell mindenkinek értenie a lakberendezéshez. Nyugodtan kérjen segítséget szakembertől, ha úgy érzi, nem teljesen bízik magában. Ha biztos ízléssel is rendelkezik, az alaprajzot mindenképpen érdemes lakberendezővel/belsőépítésszel átnézetni.

Kedvenc tárgy?
A kopott bőrkanapénkat szeretem a legjobban. Ezt én találtam az Expresszen, és Dani hozta fel a Balatonról barátok segítségével.

Nálatok a nappali a ház lelke?
Minden szempontból. Nemrég csodálkozva összeszámoltuk, hogy gyűjtőszenvedélyemnek köszönhetően 45 főt könnyedén leültethetünk egy-egy társasági esemény alkalmával. Másrészt a nappalink a lakás kellős közepén található, két oldaláról nyílik a gyerekszoba és a hálószobánk. A nagyméretű ajtókat napközben nyitva hagyjuk, így a három helyiség egy hatalmas térré válik. Jó, hogy így egész nap együtt van a család.

NÉVJEGY
Nikoletti Petra marketingesként kezdte pályafutását, mígnem fordított karrierjén, és hobbiját választotta megélhetésül: a lakberendező-iskola elvégzésével párhuzamosan már megrendelők igényei szerint tervezett lakásokat. Több mint négy éve kezdte megosztani elképzeléseit és tapasztalatait Térkultúra nevű blogján. Posztjaival együtt munkáinak száma is egyre nő, oldalán rendszeresen olvashatunk beszámolókat elkészült lakásokról, házakról, vendéglátóhelyekről.

Szigeti Zsófi, enteriőrstylist


Az otthonotokat nemrégen újítottátok fel a férjeddel. Mi volt a legfontosabb szempont a tervezésnél?
Az első lépésben a térkialakítást racionálisan átgondoltuk és saját igényeinkhez hangoltuk. Ezért a konyhát és a nappali terét egybenyitottuk, mivel nagyon szeretjük, amikor vendégek jönnek hozzánk. Azt is kifejezetten fontosnak tartottam, hogy az asztal mérete nagy legyen.

A szimbiózisban lévő nappali és konyha stílusát hogyan határoznád meg?
Ez egy eklektikus tér, keverednek benne skandináv és modern dizájntárgyak az 50-es, 60-as évekből és az egyedi tervezésű bútorok. Számomra a modern enteriőr nem jelent stílustisztaságot, és egyáltalán nem zavar, sőt kedvelem, ha többféle stílus keveredik a lakásban.

Ahogy beléptem a lakásba, az első benyomásom a letisztultság, az átláthatóság és a finomra hangolt harmónia volt.
A letisztultság részben a fehér falnak köszönhető, ez egy egyszerű alap, sokkal könnyebb hozzá alkalmazkodni a helyiség kialakításánál. A meghatározó bútorok és textilek színe szürke, zöld, barna és fehér. Az átláthatóság oka részben a beépített bútorzat, nincsenek fölösleges tárgyak a szemünk előtt: a konyhában például a plafonig ér a beépített szekrény, és a hűtőt is elrejtettük.

Hogy barandsezik a saját otthonukat a lakberendezők?


Mi inspirál egy-egy enteriőr kialakításában?

Az adott helyszín, mint például ebben az esetben a 40-es években épült ház, ezenkívül az utazásaim, és mindazok a terek és műalkotások, amiket az utóbbi években láttam, és megfogtak. Külföldi magazinok közül Martha Stewart Livingje nálam havi kötelező olvasmány, internetes oldalak közül a Pinterestet használom munkához.

Mik a kedvenc lelőhelyeid?
Több is: a Vatera, az IKEA, és van néhány dizájnüzlet, ahová szívesen betérek. A nappali órája – aminek helyén eredetileg a nagymamám kakukkos órája függött – olasz dizájndarab. A konyhába Amerikából rendeltem a műanyagból készült, gyémántra emlékeztető fogókat.

A nappali egyik részén, az ablak alatt végigfut egy dobogó, amit kiválóan használtok ki.
Ez egy olyan adottság, amihez alkalmazkodni kellett, de szerettük volna ezt a korábban holtteret bevonni a nappali vérkeringésébe. Ülőrészt alakítottunk ki, és ide került, az ablakközökbe, két létrapolc, amit virágállványként használok.

Hogy barandsezik a saját otthonukat a lakberendezők?
Hogy barandsezik a saját otthonukat a lakberendezők?


Mi a jó nappali titka?

Esztétikai szempontból legyen benne valami trendektől független időtlenség, ami miatt hosszú távon szeretni tudjuk. És miután a nappali központi tér, jó helyszín elhelyezni egy-egy különleges, személyes vagy számunkra sokat jelentő tárgyat. Ettől lesz a térnek atmoszférája.

NÉVJEGY
Szigeti Zsófi az iparművészeti egyetemen (ma már MOME) végzett bőrtárgytervező szakon. Stylistasszisztensként kezdett dolgozni, majd évekig szerkesztő volt neves magazinoknál, sok év után ismét szabadúszó lett. Érdeklődése középpontjában a lakberendezés, a dekorációtervezés és a virágkötészet állnak (elvégzett egy virágkötő-tanfolyamot). Magazinoknak, kiadóknak, ügynökségeknek és magánembereknek egyaránt dolgozik. Esküvőket és rendezvényeket dekorál, magánlakásokat rendez be, és szakácskönyvek stylistja.

Szentgyörgyi Kata, “csináld magad”-blogger

Melyik a legmeghatározóbb bútordarab, ami nélkül nem tudnád elképzelni a nappalidat?
A kanapé, amit a saját kezemmel kárpitoztam át, illetve építettem fel újból a régi keretre. Mióta megvettem, tudtam, hogy egyszer ez lesz a nappalim középpontja, úgyhogy még a felújítása előtt vásárolt darabokat is már ehhez a kanapéhoz hangoltam. Amúgy imádom a tárgyakat, apró nippeket, a semmire sem jó, de szép csacskaságokat.

Milyen stílusúnak tartod a nappalit, és milyennek általában a saját stílusodat?
Ebbe a házba eklektikus stílust álmodtunk meg, amit úgy írnék le, hogy egy klasszikus vidéki kúria alaphangulatát modern elemekkel kevertük. Általában is elmondható, hogy az eklektikus enteriőröket kedvelem.

Milyen a jó nappali?
Amiben igazán otthon érzi magát az ember, tud pihenni, relaxálni. Egyszerre tévézős-hencsergős, és reprezentatív is.

Hogy barandsezik a saját otthonukat a lakberendezők?


Mik a kedvenc színeid, árnyalataid?

Ez folyton változik. Nagyon szeretem a kontrasztokat. Most a “kastélyos színek”-korszakomat élem, ami nagyon élénk, de mégsem tiszta, hanem tört színeket jelent.

Hogyan kell nekilátni egy nappali berendezésének?
Szerintem nincs semmilyen alapszabály, fontos az elejétől tudni, hogy milyen összképet szeretnénk létrehozni és hogy milyen életvitelhez szeretnénk berendezni. Ezekhez a szempontokhoz kell kitartóan ragaszkodni. Én akkor tartok otthonosnak egy teret, ha vannak benne régi bútorok, tárgyak. Jobban hiszek abban, ha egy koncepció mentén, de lassan formálódik, alakul ki az összkép.

Mit gondolsz a funkció és az esztétika viszonyáról? Melyik előrébb való neked?
Mi a párommal mindketten vizuálisan érzékeny típusú emberek vagyunk, és bevallom, ha úgy hozza a sors, inkább az esztétika kerül előtérbe. De úgy is mondhatnám, hogy megteremtjük itthon azt a környezetet, amiben a praktikus dolgok is esztétikusak.

Hogy barandsezik a saját otthonukat a lakberendezők?
Hogy barandsezik a saját otthonukat a lakberendezők?


Csinálnál valamit másképp, ha most kezdenéd berendezni?

Nem, de még nem vagyok kész, vannak még hiányzó apró részletek. Nagyon vágyom például egy Szputnyik lámpára. Még várok rá, adok időt neki. Gondolkodunk még egy kandallón, és szeretnék szebb párnákat a kanapéra.

Mi inspirál?
Van egy könyv, ami az én bibliám: The perfectly imperfect home. Egy olyan lakberendezésről szóló kötet, amiben nincs egyetlen fotó sem, csak rajzok. Szerintem alapmű.

NÉVJEGY
Szentgyörgyi Kata korábban sikeres sportolóként volt ismert. Futóként junior Európa-bajnok, majd mezei futásban felnőtt kontinensbajnok is lett. 25 évesen, sérülései miatt, mégis befejezte versenyzői pályafutását. 2010-ben kezdte el vezetni Kicsi ház névre hallgató blogját, melyet saját lakásátalakításáról készült bejegyzésekkel töltött meg hétről hétre. Kata az ország egyik legnépszerűbb DIY (do it yourself, azaz csináld magad) bloggere, fő szenvedélye ezen belül is a kárpitozás.

Mészáros András, belsőépítész


Milyen számodra az ideális nappali?

Stílusát tekintve egy modern minimál alap finoman keverve régi tárgyakkal, melyek otthonossá, élhetővé (kicsit eklektikussá) teszik a modern tereket. Funkcióját tekintve mindig az aktuális igényekhez alakított.

Melyik a kedvenc bútorod?
Az étkezőasztalom. Egyedileg gyártattam, mert nem találtam olyat, amilyet igazán szerettem
volna. Nagyon szeretem a kék kávézófoteleket, amiket egy antikvitásban vettem.

Mit gondolsz a funkció és az esztétika viszonyáról?
Nagyon fontos az esztétika, nekem talán fontosabb, mint a funkció, mert ettől érzem jól magam, amikor a térbe lépek, ez adja az első benyomást. Ebben az értelemben másodlagos a funkció, de persze zavaró, ha egy tér funkcionális szempontból nem működik.

Hogy barandsezik a saját otthonukat a lakberendezők?


Mit gondolsz a dizájnmásolatokról?

Nem szeretem őket. A saját lakásomban sem, és az ügyfeleimet is inkább lebeszélem róluk.

Jól tudom, hogy te is készítesz tárgyakat?
Igen. A csillárt például én csináltam, régi, a szüleim sufnijából előbányászott burákból. Szeretem az ilyen megoldásokat akkor, ha a végeredmény magas minőségű, és új életet ad az adott tárgynak.

Trendkövetőnek tartod magad?
Nem megyek vakon a trendek után, de szeretek tudni róluk, és a saját szűrőmön átengedve beépíteni az aktuális munkáimba.

Hogy barandsezik a saját otthonukat a lakberendezők?
Hogy barandsezik a saját otthonukat a lakberendezők?


Van kedvenc színed?

Saját kedvencem a fekete. Szeretem, ha egy viszonylag semleges alapszín végigvonul egy lakáson, és a részletekben bátrabb, érdekesebb színekkel egészül ki.

Mik a kedvenc lelőhelyeid?
Szeretem a Falk Miksa utca környékén található kis antikvitásokat és az időszakos dizájnpiacokat, de szoktam rendelni az interneten is. Emellett nagyon szeretek egyedileg gyártatni, mert a végeredmény egyedi és minőségi.

Hiányzik valami a nappalidból?
Mindig hiányzik valami, hiszen új benyomások érnek. Ezt a lakást nagyon szeretem, jó az aurája, úgy érzem, lassan kialakult a berendezése is.

www.projectma.hu

NÉVJEGY
Mészáros András 2001-ben diplomázott építészmérnökként, majd közvetlenül az egyetem után Egerben kezdett el dolgozni mint építész. Két év után új irányt keresve Budapestre költözött, majd Fónagy Dóra belsőépítésszel működött együtt mint építész-belsőépítész munkatárs. Tagja volt a POS1T1ON csapatának is két éven keresztül, így a bútortervezés és tárgytervezés terén is tapasztalatot szerzett. Jelenleg a Design Focusszal, más belsőépítészekkel és önállóan dolgozik. (Itt nézheted meg a munkáit!)

Vendégsébe mentünk: hogy berendezik a saját otthonukat a profik?

A cikk a Nők Lapja Enteriőrben jelent meg. Még több írás a tartalomból:

• Vendégségben Pataki Áginál
• Luxus a Balaton partján
• Kolostorból otthon: családi fészek Bajorországból
A jövő fiatal magyar dizájnerei

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top