Otthon

10 dolog, amire megtanít egy kölyökkutya

Van egy 5 hónapos kis tacskó keverékünk, Mimi. Menhelyről hoztuk 7 hetesen, az anyukája tuti drótszőrű tacskó, és reménykedünk benne, hogy az apukája nem dán dog volt. Ebben a pár hónapban már rengeteget tanultunk tőle, ő igazából egy zen mester. Az első lecke az elengedés. Ezt rengeteget gyakoroljuk.

Azt gondolnád, mikor megmentesz egy falatnyi kis ebet, és megérkezik végre, hogy innentől csupa móka és kacagás az élet, a gyerekek ugrálnak örömükben, neked sugárzik az arcod, és mindenki megállít az utcán, hogy “jajj, de aranyos”. Ha annyiszor 100 forintom lenne, ahányszor megdicsérték cukiságát és megsimogatták Mimi fejét, már csilliárdos lennék, és a tetőmedencémben áznék.

Valóban, nagyon aranyos. És amikor szuszog bele az ember ölébe, odakucorodva durmol, akkor egyenesen zabálnivaló, és elolvadok tőle. Ám amikor szembesültem vele, hogy a szobatisztaság nem megy egyről a kettőre, és a kedvenc szandálom is áldozatul esett a tűhegyes kis fogaknak, azért elgondolkodtam, hogy tulajdonképpen miért akartam én két és fél gyerek és egy macska mellé még egy kölyökkutyát is. 

Egy kölyökkutya megtanít az elengedésre

Miért zen mester a kiskutya? Mert elengedésre tanít, arra, hogy sokkal kevesebb cuccra van szükséged, mint ahogy azt eddig gondoltad. Ezek Mimi leckéi:

  1. Valójában teljesen jól elvagy papucs, szandál és cipő nélkül. Meg sem próbálod pótolni ezeket, mert ha véletlenül megint elöl hagyod, úgyis szanaszéjjel lesz tépve reggelre.
  2. Nem kell neked szőnyeg, az emléke is halványan él már, valaha szép, bolyhos, piros, süppedős volt. Aztán telítődött kutyapisivel, így az erkélyre likvidálódott.
  3. A gyerek tök boldog lesz letépett karú Barbie babákkal is – nem hinném, de szerencsére még nem tud róla. És a bolyhosra rágott fülű kedvenc cukorplüssmacinak is felhőtlenül örül majd.
  4. Leszoktat arról a káros szenvedélyedről, hogy reggel kávéval indítsd a napot, helyette kis testedzés adja meg az első lökést, szarszedés és felmosás formájában. 
  5. Rászoktat, hogy minden ruhádat pakold el valami fekete lyukba, különben megszűnnek létezni. Megtanít, hogy a katonás rendnek igenis van értelme és létjogosultsága.
  6. Rájössz, hogy mosni jó, a kedvenc elfoglaltságoddá válik, vagy hozzászoksz az átható pisiszaghoz szerte a lakásban. 
  7. A lakásodban szokatlan tisztaság uralkodik, az állandó felmosástól tisztaságmániássá válsz.
  8. Segít a lakberendezési hajlamodat kiélni, kénytelen leszel új függönyök, kanapé, fotel, ebédlőasztal után nézni, miután rongyosra rágja ezek tetszőleges részeit.
  9. Megtanít óvatosan főzni, soha többé nincs leesett répa vagy hagymadarab, mert a kutya mindent felszippant egy pillanat alatt, aminek aztán hányás a vége. Itt pedig visszaugrasz a 7. ponthoz.
  10. Rájössz, hogy a feltétlen szeretet nemcsak a gyerekeid irányában működik benned, hanem ezt a kis vakarcsot is muszáj mindezek ellenére és ezekkel együtt szeretni.

Ha téged komolyan érdekel, hogy mivel jár egy menhelyi kutya örökbefogadása, ezt a történetet olvasd el!

10 dolog, amire megtanít egy kölyökkutya

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top