Otthon

Az a munkája, hogy kutyakarikatúrákat rajzol

Pásti-Kovács Nóra családjában szinte mindenki szőrallergiás, mégis együtt élnek egy huszonkét éves macskával, és az utóbbi időben egyre több kutyát rajzol. Nem akármilyeneket, és nem akárhogyan. Akad köztük beagle, csivava, golden retriver, vizsla és westie is. A gazdik saját kutyáikat kérik tőle, ő pedig pólóra nyomtatva küldi meg a rajzokat. A Meskán a <a href="http://www.meska.hu/Shop/index/11580">Blökibazár</a> név alatt tevékenykedő rajzoló-grafikuslánnyal beszélgettünk.

Neked van kutyád?
Az a vicces, hogy nincs. Macskám van, egy 22 éves cica, aki családi örökség nálunk.  De a családomban ketten is allergiásak az állatszőrre, szóval hiába rajongok a kutyákért, nem merjük bevállalni.

Adódik a kérdés: miért pont kutyákat rajzolsz?
Anno 2006-ban, amikor elkezdtem intenzívebben rajzolni, volt egy blogom. Hirtelen nagyon felkapott lett, sokan látogatták, és feltűnt, hogy az emberek mennyire pozitívan nyilatkoztak a kutyás grafikáimról. Akkor kezdtem el alaposabban foglalkozni ezzel a témával.

Hány kutyát rajzoltál eddig?

Több százat, de mindegyik más. Egyrészt vannak a kollekciódarabok, másrészt nagyon sokan a saját kutyájukat szeretnék a pólójukon viselni. A kutyákról kérek fényképet és leírást a gazdiktól, és a saját tulajdonságaikkal, jellemvonásaikkal rajzolom meg az állatokat. Van, aki magának rendel, van, aki ajándékba adja. Tehát a megkereséseim egy része nagyon konkrét kívánság, és szerintem éppen ebben rejlik a Meska varázsa: itt van 3600 alkotó, akikkel a vásárló kapcsolatba kerülhet. Az alkotók szívesen teljesítenek egyedi megrendeléseket, örömmel veszik a kihívásokat. Ilyet egyetlen másik webáruház sem tud!

Hogyan írnád le a saját stílusodat?
Kicsit ironikus, kedves és egyedi a dizájn. Úgy látom, ezt szeretik az emberek, főleg a kutyás közösség.

Az az egyik munkája, hogy kutyaportrékat rajzol

Mióta rajzolsz?
Már jó pár éve. Ha a kutyákat kérdezed, akkor úgy másfél éve. De igazából azt is mondhatom, hogy mindig is rajzoltam. Korábban könyveket illusztráltam, könyvborítót készítettem, de foglalkoztam irodalommal és színházzal is, szerkesztettem, fordítottam mindent a szépirodalomtól kezdve a szappanoperán át mindenféle hivatalos anyagig, az utóbbi években főleg ismeretterjesztő gyerekkönyveken dolgoztam. De a rajzolás veszi át egyre inkább a nagyobb szerepet az életemben, talán mert ezt szeretem a legjobban. Egyébként autodidakta módon tanultam rajzolni.

Melyik munkádra vagy a legbüszkébb?
A pólókra, a HVG pszichológiai sorozatából a Közelebb egymáshoz című könyv illusztrációira, ahol a párkapcsolati tévhiteket jártuk körbe, és hadd említsem meg a Gólem színházas munkámat, nagyon kevés ilyen irodalom van ma Magyarországon, mint amilyen a 19,99!. Ez egy novelláskötet, amelyben az izraeli Etgar Keret művei olvashatóak. A hazájában sztárszerző, de nálunk nem sokan tudnak róla, emiatt is volt érdekes ez a munka. A novellák iróniája és groteszk hangütése is közel állt hozzám, ráadásul ez volt az első olyan könyv, amit teljes egészében én illusztrálhattam, a borítótervet is én készítettem.

Min dolgozol most?
Egy jótékonysági akción, egy állatvédő szervezettel együtt.

Ha jól sejtem, otthonról dolgozol? Szereted?
Igen, itthonról dolgozom, ami egészen különlegesen szuper. Nagyon élvezem, hogy én oszthatom be az időmet, és főleg hogy olyasmin dolgozom, ami teljesen az enyém. A családdal ezt sem nehezebb összeegyeztetni, mint bármilyen más munkát – meg kell találni az egyensúlyt. Kis gyerek mellett ez néha komplikált, de szerencsére vannak, akik tudnak segíteni, ha a fejemre dől a ház.

Előfordul, hogy szembejön veled a pólód az utcán?
Igen, többször volt már! Láttam külföldi turistát, aki hátizsákkal a hátán, hairy hungarians pólóban járta Budapestet. De olyannal is összefutottam már, aki a tacsiját az én tacskós pólómban sétáltatta – a kislányommal nem tudtuk megállni, odamentünk hozzá beszélgetni. A legérdekesebb az volt, amikor egy vásárban odajött hozzám egy pasi, és a telefonjából előszedett egy fotót, amin egy thai lány az én egyik pólómban ült a repülőn.

Az az egyik munkája, hogy kutyaportrékat rajzol
Az az egyik munkája, hogy kutyaportrékat rajzol
Az az egyik munkája, hogy kutyaportrékat rajzol
Az az egyik munkája, hogy kutyaportrékat rajzol
Az az egyik munkája, hogy kutyaportrékat rajzol
Az az egyik munkája, hogy kutyaportrékat rajzol
Az az egyik munkája, hogy kutyaportrékat rajzol
Az az egyik munkája, hogy kutyaportrékat rajzol
NÉVJEGY
Pásti-Kovács Nóra munkáit a Blökibazár név alatt találod meg a Meskán. Vegyes technikával dolgozik, ötvözi a kézi rajzot és a digitális technikát. Terve, hogy kisvállalkozását továbbfejlessze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top