Otthon

Védekezz: nálunk is terjed az agresszív, mérgező zellerféle

Idén nyáron is tovább terjeszkedik az égési sérülést és vakságot okozó hatalmas gyomnövény, az óriás kaukázusi medvetalp. Attól azért nem kell tartani, hogy tömegesen lepi el az árokpartokat, de ha valahol felbukkan, nem lehet csak úgy kiirtani.

Ha valaki még nem látott öt méter magas zellernövényt, méteres, szőrös és átható szagú levelekkel, akkor áhítattal bámulja majd a kaukázusi medvetalpat. A Heracleum mantegazzianum tudományos névre hallgató növény nem honos Magyarországon, hanem behurcolták és/vagy betolakodott a flóránkba. A zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó medvetalp hatalmas fehér virágernyőiről (ernyővirágzatáról) is felismerhető. Virágai kétivarúak. A Nyugat-Kaukázusból származó faj évelő dísznövényként került Európába, az 1950-es évektől kezdve terjed, de hazánkban csak néhány éve jelent meg vadon, eleinte foltokban.

Minden kipusztul mellette

Rendkívül agresszív növény, amelynek karógyökerei méteres mélységben hatolnak a talajba. Ha megpróbáljuk kihúzni, akkor beszakad, és még a kiásás után is képes az apró gyökérmaradványokból újrafejlődni. Óriási levelei pedig elfogják a fényt az alatta fejlődő növényektől, így szinte minden kipusztul az árnyékában. De mielőtt bárki is rángatni kezdené a földből a kisebb fa méretű, de lágyszárú zellerfélét, jól készüljön fel a feladatra. A növény érintésre is mérgező, hatalmas mennyiségű furanokumarint termel és halmoz fel a testében.

Védekezz: nálunk is terjed az agresszív, mérgező zellerféle

Németországban hatalmas erőkkel irtják a kaukázusi medvetalpat, ugyanis rengeteg sérülést okozott a lakosságnak. Az interneten fellelhető esetek száma egyre nő. Egy férfi egy folyóparti ártéren gyalogolt, a meleg miatt félmeztelenül. Ahogy az óriási növények között elhaladt és egyes hajtásokat le is tört, igen komoly égési sérüléseket szenvedett. Az eset után két évvel is fokozott fényirritációról számolt be.

Megesett, hogy a növény üregesedő szárát gyerekek játékból fúvócsőnek használták és a szájukon keletkeztek sebek, hólyagok. A skóciai Edinburgh mellett egy teljes felhagyott telket megtöltött a kaukázusi medvetalp. A közelben járó tinédzserek bemásztak, és nem sokkal később már az újságokban szerepeltek a szörnyű és váratlan sérüléseikkel.

Mit tegyünk, ha hozzáérünk? És hogyan szabaduljunk meg tőle, ha találkozunk vele? Tovább a hobbikert.hu-ra! >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top