Otthon

Olcsó és helytakarékos bringatárolás a lakásban

Kerékpárt lakásban tárolni macerás, de megéri. Biztonságos és a bringa számára is sokkal egészségesebb, mintha verné az eső és sütné a nap. Íme egy olcsó és dekoratív megoldás!

Ha egy-két bringánál többet birtokol a család, az akár egy fél szobát is elfoglalhat, nehéz alattuk takarítani, egymásnak támasztva karcolódnak, nehéz elővenni azt, amelyik épp nem kívül van, és nem is túl vonzóak csak úgy, bedobálva egy fal mellé.

Falra vagy plafonra akasztani a kerékpárokat már lényegesebb helytakarékosabb megoldás, felszabadul az alattuk levő hely, de a legtöbb bringaakasztó drága vagy nehezen használható. A legolcsóbbak egyszerű falra rögzíthető horgok, ezek tökéletesen működnek, de a bringa kerekei összepiszkolják a falat. Viszont, ha ezeket fal helyett egy falhoz rögzített deszkára csavarozod, akkor pillanatok alatt össze tudsz hozni egy olcsó és használható bringatárolót.

//idotetrisz.cafeblog.hu/

Alapanyag, előkezelés

Nekem színpadból bontott, viharvert, feketére festett deszkáim voltak épp itthon, ezeket használtam. 2 m x 18 cm méretűek, ezek bármilyen kerékpárhoz elég hosszúak.

Lenolajjal kezeltem, majd lakkoztam őket. Ez az eljárás nagyjából minden faanyaggal működni fog, ha nem túlzottan korhadt. Használhatsz olajfestéket is vagy bármit, amit otthon, ecsettel fel tudsz hordani, és vízálló, mosható lesz. Ha lakkozol vagy olajfestéket használsz, akkor az ecset(ek) mosásához hígítóra lesz szükséged. Amennyiben ez nincs otthon, akkor érdemes egy használt ecsettel dolgoznod, egyszerre lefestened a deszkák mindkét oldalát, majd eldobnod az ecsetet mosás nélkül. (Ez bár elsőre nem annak tűnik, de mégis valamennyivel környezetbarátabb, mint hígítóban pancsolni, feltéve ha nem fogsz minden alkalommal egy új ecsetet használni.)

//idotetrisz.cafeblog.hu/

Fúrás

Nekem ez szokott gondot okozni, sokat laktam üvegkeménységű betonfalakból épített panelházban (vagy az ennél is szórakoztatóbb, szilánkosra törő üreges téglából épültben), ezért irtózom tőle. A tárolókat a lehető legkevesebb, azaz bringánként két csavarral akartam rögzíteni. Ezt úgy volt a legegyszerűbb, hogy minden deszkához vágtam 2-2 db deszkával megegyező szélességű lécet, ezeket rögzítettem egy-egy csavarral a falhoz, majd ezekre csavaroztam fel a deszkákat.

Legutolsó lépés becsavarni magát az akasztóhorgot. Ehhez a lehető legolcsóbb, plafonra akasztáshoz tervezett horgokat használtam. Ezt úgy rögzítettem, hogy átfúródjon a deszkán, és a falhoz rögzített lécbe csavarodjon.

//idotetrisz.cafeblog.hu/

Elhelyezés

Az, hogy egymástól milyen távolra és mennyire magasra rakod fel a tárolókat, csak erőnlétedtől és kerékpárjaid típusától függ. Fúrás előtt emeld fel a bringát annyira, amennyire még könnyedén fel tudod, nyomd neki a kerekeit a falnak. A horognak nagyjából egy-másfél arasszal kell azon pont felé kerülnie, ahol az első kerék érinti a falat. Ha elég magasra kerülnek az akasztók, akkor a bringák alatt egy alacsony polc vagy szekrény is elfér, ahová lakatokat, lámpákat, táskákat és minden egyéb bringázással kapcsolatos mütyürt és bügyüszt bedobálhatsz. (Mi alacsonyak vagyunk, és gyengék, a fotókhoz is a szomszédot hívtuk át, nálunk ez a tároló már nem fért be.)

//idotetrisz.cafeblog.hu/

Átlagos kerékpároknál  (40-50 cm széles kormány) bőven elég, ha a horgok egymástól 50 cm-re vannak. Ha sarokhoz közel van a tároló, akkor az első horognak a saroktól 50 cm-re kell lennie. Szélesebb kormányú kerékpároknál (MTB, cruiser) ugyanezek a távolságok 70 cm-esek legyenek. A bringákat a képen látható módon (egyiket első kerekétől, másikat hátsótól) a legkényelmesebb feltenni, így nem akadnak össze a kormányok, bowdenek.

Tudj meg még többet az Időtetrisz blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top