Otthon

A Föld energiája fűti jövőre a győri lakótelepeket

A város távhőtermelésének 14 százalékát adja majd a tervek szerint jövő novemberben induló szolgáltatás, aminek köszönhetően 5,65 millió köbméterrel kevesebb földgázt használnak fel, és 10,8 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak majd ki.

Geotermikus hő szállításáról állapodott meg a győri városüzemeltetési társasággal az Arrabona Geotermia Kft. A 2400 közületi fogyasztót és tízszer ennyi háztartást kiszolgáló GYŐR-SZOL Zrt. fontos stratégiai célkitűzésének tekinti a távhőtermelés földgázfüggőségének csökkentését, a környezet védelmét és a gázkazánokban előállítottnál olcsóbb hőforrás bevonását a győri távhőellátásba.

Ennek szellemében indítják az új szolgáltatást, ami a győri fűtőerőműből a fogyasztóknak kiadott hő 14 százalékát fedezi majd. Ezzel a város távhőtermelésében 5,65 millió köbméterrel kevesebb földgázt használnak fel, illetve 10,8 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki.

Marcalváros 1987-ben (Fotó: Fortepan/VÁTI Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ Tervtára) )
Marcalváros Győrben 1987-ben
(Fotó: Fortepan/VÁTI Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ Tervtára )

 A tizenöt évre szóló szerződés szerint a jövő évi fűtési szezonban kezdik meg a szolgáltatást. Addigra a PannErgy vállalta a geotermikus rendszer kiépítését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top