Otthon

Eljött az orchideák ideje, így gondozd őket ősszel!

Miközben a medvék éppen készülnek visszavonulni a barlangjukba, az orchideák közül nagyon sok faj ilyenkor kezd kibontakozni. A szerkesztőségi orchideánk az utóbbi időben vad gyökérhajtásba és bimbónövesztésbe kezdett, és a Magyar Orchidea Társaságnak hála, most már azt is tudjuk, hogyan bánjunk vele.

Október–novemberben észrevehetően rövidülnek a nappalok és csökken a napsütéses órák száma. A nyarat jó esetben a kertben, szabad levegőn töltő orchideák ilyenkor már fedett helyre kerülnek, legtöbbször egy fűtött szobába, ez azonban az orchideák számára csak akkor elfogadható, ha valamennyire megpróbáljuk utánozni az eredeti élőhelyük természeti körülményeit.

A víz adagolása

  • Az egyik legfontosabb feltétel a levegő megfelelő páratartalmának biztosítása ultrahangos párásító berendezéssel vagy a levelek gyakori spriccelésével.
  • Jó ötlet az orchideák cserepe alá agyaggranulátummal töltött tálcát helyezni, és ebbe vizet önteni. A víz csak annyi legyen, ami az agyaggolyókat éppen ellepi. Erre helyezzük az orchideáinkat úgy, hogy a cserép alja ne érjen a vízbe.
  • Mivel a fény egyre kevesebb, így a növények élettevékenysége is lelassul. Ilyenkor az öntözővizet is óvatosabban kell adagolni, és sokkal ritkábban kell öntözni, mint nyáron. Phalaenopsisok esetében elég hetente, 10 naponta.

Ilyenkor lehet átültetni

Ha a nyár folyamán nagyon megerősödött az orchideánk, és szemmel láthatóan kinőtte a cserepét, ilyenkor lehet átültetni 2 cm-rel nagyobb cserépbe, ami lehetővé teszi a gyökerek fejlődését a következő év során.

Ezek a Phalaenopsisok egy angliai orchideafesztiválon szerepeltek
Ezek a Phalaenopsisok egy angliai orchideafesztiválon szerepeltek

A tápoldatozás

Ősszel és télen a tápozást is a minimumra kell csökkenteni, elég havonta egyszer híg tápoldattal megöntözni a növényeket.

Hogyan segítsük az őszi virágzást?

Az orchideák közül nagyon sok faj ilyenkor hozza a virágszárakat, fejleszti a bimbókat, és kezd virágozni. A nyári megfelelő tartáson és gondozáson kívül ilyenkor szüksége van a növényeknek az éjszakai lehűlésre, ami a virágzás beindulását segíti elő. A Phalaenopsisokat érdemes hűvös szobában elhelyezni két-három hétre, ahol az éjszakai hőmérséklet 14 ⁰C körüli azért, hogy megkapják a virágzáshoz szükséges hideghatást. Amikor a virágszárak már megjelentek és fejlődésnek indultak, vissza lehet helyezni őket az eredeti helyükre, például egy világos ablak melletti virágállványra.

A szerkesztőség ablakában beindult az orchidea
A szerkesztőség ablakában beindult az orchidea

A legtöbb Phalaenopsis ilyenkor kezdi hozni a virágszárakat, amelyeken – a fény mennyiségétől függően – december–januárban bomlanak ki a virágok, épp akkor, amikor odakint hideg és szürke minden, és a legnagyobb szükségünk van a virágzó növények látványára.

Az orchideák szerelmeseinek az ősz egyik fénypontja az Őszi Orchidea és Bromélia Kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban. Idén ez a kiállítás november 14–16. között tekinthető meg a Vajdahunyadvárban. Az idei kiállításon a színpompás, nagy virágú Cattleyákat mutatja be a Magyar Orchidea Társaság a látogatóknak, természetesen sok száz egyéb virágzó orchidea mellett.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top