Otthon

Hiába küzdöttek érte a civilek, bontani kezdték a Hild-házat

Krúdy kedvenc étterme működött abban a Király utcai épületben, aminek a bontását egyszer már sikerült megakadályozni, ezen a héten mégis nekiestek. Mostanra már csak a földszinti rész maradt egyben.

Hétfőn kezdték el bontani a Király utca 40. szám alatt található házat, aminek a megmaradásáért régóta küzdenek a civilek. Az épületet egy offshore cég vette meg befektetési céllal, aztán sokáig nem csináltak vele semmit, illetve 2007-ben egyszer már elkezdték bontani, de akkor az Óvás Egyesület tiltakozásának köszönhetően a rombolást leállították.

A Hír24 videója szerint már 10 éve állt tető nélkül a ház, amit így lassú pusztulásra ítéltek. Műemlékvédelmi státuszú házat ugyanis csak abban az esetben lehet bontani, ha életveszélyes. Ez a pillanat mostanra érkezett el, miután idén augusztusban felmászott rá néhány bulizó turista, és nem sokkal később beszakadt a födém. Ezután szeptember közepén az épületet hivatalosan életveszélyessé nyilvánították, de az Óvás Egyesület szerint törvénytelenül. Még az adhat némi okot a bizakodásra, hogy elvileg a homlokzatot majd az eredeti terveknek megfelelően kell visszaállítani.

Mostanra nagyjából ez maradt belőle:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top