Nyomtatott könyvnek készült, azonban egyelőre digitális formában a Behance-ről tölthető le Kiss Lenke Dalocska című fantasztikus és egyedi diplomamunkája, amelyet a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzőseként készített el: a digitális receptkönyv eddig összesen 2 példányban készült el, jelenleg 20 recept található benne. A könyvecske azonban folyamatosan bővül, egészen jövő karácsonyig, amikor is a tervek szerint kézzel foghatóvá válik. Addig is Lenke betekintést enged munkájába, sőt annak előkészületeibe is.
Dalocska – aki egyben a United Photographers esküvői és családi fotós csapat tehetséges és vérprofi fotósa is – mesélt a blognak a receptekről, Gordon Ramsey-ről, és arról is, hogy az általa készült édességek miért nem hizlalnak.
“Egészen kiskorom óta imádtam az egyvonalas rajzokat, illusztrációkat. Fiatalon kezdtem el járni édesapám rajzszakkörébe, ahol tanultam kockológiát, portré-, illetve akttanulmányrajzokat is készítettem. Majd különböző iskolákban megismertem mindenféle grafikai technikát. Mindvégig nagyon szerettem a »saját stílusomban« egyvonalas rajzokat készíteni, ez tudott engem igazán kikapcsolni. Ha rajzolok, a külvilág megszűnik számomra létezni, egészen új dimenziók nyílnak meg, egy játékos, vidám világ, ahol csak a képzelet szabhat határt. Mivel egy rajzon bármi megtörténhet, olyan ez, mint egy álom, amit én szövök” – kezdte mesélni történetét Dalocska, akit személy szerint van szerencsém ismerni: Lenke igazi polihisztor. Rajzol, süt, főz, fotóz, dekorál, egyszóval ALKOT, mint egy örökmozgó.
Arról, hogy a gasztronómiához mikor és hogyan lett köze, beszélgetésünkkor azt mondta: “Kezdetben csak szemléltem az ételkészítés folyamatát. Számtalan éjszakán keresztül ment a szobámban a Paprika TV, amíg aludtam, és imádtam félálomban arra ébredni, ahogy Gordon Ramsay azt magyarázza el, hogyan is kell igazán tökéletes Wellington-bélszínt készíteni. Szerettem a süteményekről készült fotók látványában is gyönyörködni mindig. Sokáig azonban nem foglalkoztam a sütéssel, főzéssel, egyáltalán nem vonzott a konyhai közeg, egészen addig, amíg meg nem sütöttem életem első süteményét, mely egy csokis muffin volt. Sikerélményemen felbuzdulva további receptek után nézelődtem.”
Lenke számára ezután hamar kiderült: leginkább azok a receptek fogják meg, melyeket gazdagon illusztrálnak képekkel.
“Kezdő konyhatündérként ezek sokat segítettek nekem. Fázisfotókon, lépésről lépésre mutatták be, hogyan is készül el egy adott étel, szöveggel kiegészítve. Ezután jómagam is e koncepció mentén, fázisrajzokon mutatom be, hogy kell elkészíteni az ételt, és végül fényképen mutatom meg a végeredményt. Ezért is ajánlom kezdőknek és haladóknak is a könyvemet, mert én is kezdőként indultam el ezen az úton” – hangsúlyozta Dalocska.
A teljes cikket a Girl Power! blogon találod, ahol még inkább betekintést nyerhetsz a könyvbe