Otthon

Hogyan lesz egy lengyel irodalomtanárból befutott ékszerész Magyarországon?

Márfi Nina Lengyelországban dolgozott tanárként, amíg rá nem ébredt, hogy meg kell próbálnia ékszereket készíteni, és ki nem kötött Magyarországon. Most a két ország között ingázik, főleg ezüsttel és ásványokkal kísérletezik. Időközben megtanult annyira magyarul, hogy a mindennapi életben elboldoguljon, a kisfiukat is itt nevelik, de néha a férje segít neki, hogy jobban menjen a kapcsolattartás a vevőivel <a href="http://www.meska.hu/Shop/index/1519">a Meskán</a>.

Hogyan lett belőled ékszerész?
Hm, nehéz kérdés. Azt tudom, hogy nagyon sokkal tartozom annak a nőnek, aki elindította a kézi készítésű ékszerek divatját Lengyelországban. A munkái lenyűgöztek, amikor először láttam őket, és innentől fogva tudtam, éreztem, hogy ezt nekem is meg kell próbálnom. Az ő ékszerei egy nagyon fontos kezdőlökést adtak nekem. Ez a nő Iza Malczyk.

Van különbség a lengyel és a magyar nők ízlése között?
Jelenleg nem értékesítek a lengyel piacra, ezért ezt csak kívülállóként tudom megítélni. A saját véleményem az, hogy a magyar hölgyek az egyszerűbb, végletekig letisztult, modern formákat részesítik előnyben az organikusabb, bonyolultabb mintákkal szemben. Saját eladási statisztikáim szerint a legkedveltebbek az egyszínű, mértékletes ékszerek a színek kavalkádja helyett. Talán a keményebb lengyel klíma miatt lehet; nálunk kevesebb a napfény, a szín, a meleg és a fény, így a színek iránt nagyobb az igény.

Hogyan lesz egy lengyel irodalomtanárból befutott ékszerész Magyarországon?

Minden ékszeredben van egy ásvány.
Igen, egyszerűen azért, mert imádom a természet kincseit. A csáberejük nem hasonlítható a mesterséges anyagokhoz, organikus részei a világnak, amiben élünk. Hogy miért ezüst? Én úgy gondolom, csak az ezüst és az arany lehet az ékkövek méltó párja. A célom az, hogy egyszerű, nem túl hivalkodó keretbe foglaljam a köveket, de ami szintén közel áll a szívemhez, az a különböző stílusok vegyítése: távol-keleti, etno- és retróhangulatok is váltakoznak olykor az ékszerekben. Tényleg imádom a munkámat. Szeretem benne, hogy én döntöm el, hogy mit és hogyan készítek, és azt is, ahogy a kövek változnak, miközben felöltöztetem őket ezüstbe.

Olvastam, hogy wire-wrapping technikával alkotsz. Ez micsoda?

Különböző vastagságú drótokat használok, azokat össze- és egymásba fonom. Szerintem sok türelem kell hozzá, idő és tehetség is. Igazság szerint ezzel a technikával kezdtem a kalandozásaimat az ékszerkészítés földjén, mert csak alapszerszámok, pár alapanyag és egy biztos kéz kell hozzá. Azóta már jócskán kalandozok másfelé is.

Hogyan lesz egy lengyel irodalomtanárból befutott ékszerész Magyarországon?

Lengyelországból származol, de itt élsz.
Igen, Lengyelországban van egy kisebb műhelyem, Magyarországon pedig egy kis asztalom: itt a fényezést és az utómunkákat csinálom, vagy esetleg kisebb javításokat. Igaz, ez a kétlakiság nagyon sok erőfeszítést és utazást jelent – de nem panaszkodom, a sok utazás egyébként is része azok életének, akik két országot mondhatnak egyszerre a hazájuknak.

Tudsz magyarul?

Egy keveset. A mindennapi életre elég a tudásom, sőt a vásárlóimmal is tudom tartani a kapcsolatot e-mailben. Sajnos nem ez a legerősebb pontom, néhányszor a férjem segítségére szorulok. Ezért a vevőknek szánt válaszmailjeim is késnek kicsit, és van, hogy egyszerűen fogalmazok bennük, de ez csak a nyelvtudás hiányának tudható be. Természetesen fontos nekem, hogy beszéljek magyarul, alapvetően itt élünk a férjemmel, itt neveljük a kisfiunkat. De a magyar elég nehéz nyelv a lengyel után, és sajnos elég rosszak a nyelvtanulási készségeim.
   
Mi lehet a sikered titka?
Szerintem a szenvedély. És a makacsság. Így állok az élethez, meg konkrétan a munkához, az ékszerekhez is.

Megnézem
Összes kép (1)

Sok ékszerész küzd manapság az értékesítéssel. Hogyan lehet ékszert eladni Magyarországon?
Az internet segítségével. A Meska kézműves-piacterén árulom a termékeimet, ahol kedvesen otthont adtak a boltomnak. Ennek köszönhetően megmutathatom az embereknek az ékszereimet, így megtalálhatnak olyanok, akik szeretnék őket viselni. Ha nem lenne a Meska felülete, sokkal több időm menne el azzal, hogy a potenciális vevőket megkeressem, és nem jutna elég kapacitás a munkára, azaz az alkotásra. Én úgy látom egyébként, hogy ma Magyarországon nagy igény lenne még olyanokra, akik arannyal, illetve ezüsttel dolgoznak. Talán az ezüstműves- vagy az ötvösvizsga hiánya akadály lehet sok tehetséges ember számára, hogy erre a területre lépjen.

NÉVJEGY
Márfi Ninának irodalmi végzettsége van, tanárként dolgozott Lengyelországban. Körülbelül öt éve foglalkozik ékszerkészítéssel. Azt mondja, ez utóbbit folyamatosan tanulja, például a mindenki számára elérhető internetes segédletekből, videókból. Nina rengeteget kísérletezik. A legnagyobb motivációt az alkotásból fakadó boldogság jelenti számára. Hosszabb távú tervei között szerepel, hogy elkezd arany ékszereket is gyártani.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top