Otthon

3 hiba, amit az orchidea gondozásánál elkövethetsz

Az orchidea, annak is a phalaenopsis nevű fajtája az egyik legnépszerűbb szobanövény. Igazán nem nehéz életben tartani, ha odafigyelünk az apró részletekre.

Amikor megvesszük, még gyönyörű, aztán amikor elvirágzik, nem nagyon tudjuk, mihez kezdjünk vele, hova tegyük, mennyit öntözzük. Végül vagy kirohadnak a gyökerei a túlöntözéstől, vagy kiszárad, esetleg hőgutát kap, megfő az ablakpárkányon. Ezért most adunk három kevésbé ismert tippet, amit ha betartasz, sokáig szépíti otthonodat az orchideád. 

3 hiba, amit az orchidea gonodozásánál elkövethetsz

1. Öntözés helyett áztass

Az köztudott, hogy az ochidea nem szereti a sok vizet, hetente egyszer elég megöntözni. Az edényéből mindig ki kell önteni a maradék vizet, mert az sem tesz jót a növénynek. Ha bizonytalan vagy a locsolást illetően, akkor próbáld ki azt, hogy a virágodat beáztatod: engedj egy edénybe annyi vizet, hogy a cserép tetejéig érjen. Hagyd állni 20-30 percet, hogy a lyukacsos cserépen keresztül jól megszívja magát vízzel a “földje”. Ha kivetted, alaposan csöpögtesd le, így tedd vissza a kaspóba a növényt. Nekünk bejött. 

2. Ne kapjon huzatot az orchidea!

Az orchidea – bár az ablakban érzi magát a legjobban a sok fény miatt – a tűző napot és a fűtés melegét sem bírja. Kevesen tudják azonban azt, hogy a huzatra legalább ilyen érzékenyen reagál. Ha hirtelen dobja le a virágait, akkor annak az az oka, hogy bizony megcsapta a hideg levegő.

3. Óvatosan a tápoldattal

Az orchidea ápolásához hozzátartozik a tápoldat. De vigyázat, soha ne használj univerzális tápoldatot, mert többet árt, mint használ. Sőt a speciális, kifejezetten orchideáknak való tápoldatból is csak nagyon keveset szabad adni a virágoknak, mert ha túl sok ásványi anyagot kapnak, akkor először a gyökerek halnak el, utána pedig a növény többi része. Itt is érvényes, hogy a kevesebb néha több!

 Ha beteg az orchideád, készíts neki sátort, ahol regenerálódhat:

 Tudj meg még többet az orchideákról:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top