Otthon

Ismerd meg a magyaros flip-flop papucsot

Gondolkodtál már azon, hogy milyen ajándékot vigyél külföldön élő barátaidnak? A fűszerpaprika, pálinka, macskanyelv és Rubik-kocka kombón kívül van más is? Van bizony. Mit szólnál például egy magyar népi motívumos flip-flop papucshoz? Mert ilyen is van!
Hogy hol lehet kapni? A Meskán a Talpramagyar boltjában helyes darabokat találsz! Itt pedig többet is megtudhatsz róla és az ötletgazdáról, Nemesdaróczi Ritáról.

Hogyan jött az ötlet, hogy papucsokra nyomj matyó, kékfestő  vagy éppen busó motívumot?

Egy magazinnál dolgoztam, amikor épp képvadászatban voltam a borítóhoz, és így láttam meg egy másik nemzet zászlajával ellátott papucsról készült képet. Akkor egy szempillantás alatt beugrott, hogy mennyire jól nézne ki, mondjuk egy kalocsai virágmintás flip-flop. Aztán továbbgondoltam az ötletet, és rájöttem, hogy nemcsak jól nézne ki, de praktikus is, mert könnyű, jól csomagolható ajándékötlet. 

flip flop
flip flop
flip flop
Milyen volt az első papucsod?
 
Kalocsai mintás. Tudtam, hogy azt nagyon szeretném. Beleástam magam a témába, a színek, a virágok, a formák jelentésébe, történetébe, mert eredetileg semmi közöm nem volt a népi motívumvilághoz. Úgy gondolom, hogy ezek a mai frissességgel fűszerezett régi motívumok a mostani kultúránk izgalmas lenyomatai.
flip flop
Mire vagy eddig a legbüszkébb a papucsokkal kapcsolatban?
 
Láttam egyszer, hogy ilyet viselt Berki Krisztián is, illetve igazi megtiszteltetés volt nekem, hogy a magyar vízilabda-válogatottnak az EB-re elkészíthettem a papucsait. Az egyik oldalon az EB-aranyérmes évszámok, a másikon meg a fiúk aláírása volt. Most már azt is tudom, hogy a 48-as lábméret náluk az átlag, de az 50-es sem meglepő…
flip flop
flip flop
Hogyan készülnek a flip-flopok?
Én vagyok az ötletgazda, megálmodom, megtervezem a papucsokat, de profi grafikus segítséggel is dolgozom: az egyikőjük például meseillusztrátor, a másik a digitális grafikában zseniális, a harmadik pedig a népi motívumok terén van otthon. A gyártást sajnos nem tudom itthon megoldani, sőt még Európában sem, csak Kínában, mert ott áll rendelkezésre a szükséges technika. Talán ez, a gyártás kérdése volt a legnagyobb kihívás induláskor, de szerencsére megbízható és kitűnő minőséget gyártó partnert sikerült találnom. Én magam utaztam ki Kínába, hogy mindent leellenőrizzek a két szememmel, kezemmel.
flip flop
Mi a tapasztalatod a Meskával?
 
Nagyszerű, hogy van egy közösség, ráadásul nagyon sokszínű emberekből tevődik össze. Emellett számomra az az egyik legnagyobb előnye, hogy egyből kapok visszajelzést, mert amíg itt nem árultam, és csak a szuvenírboltokban voltak bent a papucsaim, addig el sem tudtam képzelni, hogy kik és milyenek azok a hús-vér emberek, akik viselik vagy ajándékba adják őket.
flip flop
Papucsot inkább szezonálisan, gondolom leginkább nyáron vesznek az emberek. 
 
Meg kell cáfoljalak; képzeld el, a flip-flop nem szezonális! Például azért, mert lehet, hogy egy tőlünk távoli országban épp nyár van, amikor itt tél, sőt van, ahol szinte mindig flip-flopban járnak az emberek. De itthon akár télen is hordható a lakásban, a fürdőszobában vagy mondjuk az uszodában. 
flip flop

NÉVJEGY

Nemesdaróczi Rita másodállásban egyedi tervezésű, a magyar népi kultúrát népszerűsítő flip-flop papucsokat készít. A Rita által megálmodott papucsokat ma már Skóciától Lengyelországon át egészen a tengerentúlig viselik. A papucsok talpa piros, fehér és zöld színű. A jellegzetes lábbelik a Meskán a Talpramagyar boltban vásárolhatók meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top