Otthon

Kulturális antropológiát tanult, végül a játékfigurák nagymestere lett

Meilinger Zita textillel dolgozik: játékfigurákat varr, medvéi már-már ikonikussá váltak. De szuper papírtárolókat és bűbájos grafikákat is készít. A Meska.hu egyik közkedvelt alkotójával beszélgettünk.

Meilinger Zita kulturális antropológus, muzeológus, vizuáliskultúra-tanár. A diploma megszerzése után sminkelni kezdett, majd stylist szakmát is elsajátította. Mindezek után vált életének meghatározó részévé a varrás. Ma már mindent elkészít: táskát, neszesszert, ruhát, sálat, jelmezt, jellegzetes figurája pedig a medve lett.

Meilinger Zita kismackói
Meilinger Zita kismackói

Van valami emléked gyerekkorodból, ami az alkotáshoz kötődik?

Rajzolni mindig is szerettem; varrni 15-16 éves koromban kezdtem, amikor szerettem volna egy rövid ujjú ingemet hosszú ujjú változatban is, de olyat sehol se találtam. Ezt a meglévő inget másoltam le, és varrtam meg anyukám varrógépén. Ezt a varrógépet használom azóta is.

Macifigura és nyuszi.
Macifigura és nyuszi

Miért éppen maci lett a jellegzetes figurád?

Szinte egyértelmű volt, hogy amikor elhatároztam, újra varrni kezdek, az első figura egy medve lesz. Megterveztem a méreteit, a szabásmintáját és készült egy-két próbadarab. Nagyjából azóta is azzal a szabásmintával dolgozom.

A védjeggyé vált maci
A védjeggyé vált maci

De nemcsak macik vannak a repertoárodban…

Persze, bővült a kínálat, újabb saját tervekkel, és sok megkeresés is jött a Meskán egyedi textiljátékokra. Így ma már készítek babákat – királyfit és királylányt is –, többféle állatfigurát, névre szóló dekorációkat, és grafikáim is vannak.

Zita többféle állatfigurát is készít
Zita többféle állatfigurát…
Zita grafikákat is készít.
…és grafikákat is készít

Ugyanakkor irtó helyes papírtárolókat is beszerezhetünk tőled: akár gyerekszoba dísze, akár játéktároló lesz a funkciója, egy stílusos, izgalmas darabról van szó.

Ezek a grafikával díszített papírcuccok kicsit kilógnak a sorból: úgy indult az egész, hogy amikor vásároztam, elkezdtem azon gondolkodni, hogy mibe tudnám kihelyezni a játékokat a standomon. Olyan lehetőséget kerestem, ami könnyű, szállításkor kis helyen elfér és újra felhasználható. A papírzacskókat így valójában magamnak terveztem – sok maci elfér bennük –, de annyian kérték, hogy ők is vásárolnának belőle, hogy ma már eladásra is készítek.

Zita rendkívül jópofa papírzacskója
Zita rendkívül jópofa papírzacskója

Azon tűnődöm, mennyire szívesen kitennék otthon egy ilyen kis figurát, pedig őszintén megvallva én nem vagyok az a figurás típus.

De jó, hogy ezt mondod! Úgy látom, hogy három köre van azoknak, akiket érdekelnek a játékaim. Az egyikbe tartozol te: velünk egykorú nők gyakran “szeretnek bele” a medvébe. Aztán vannak az érett férfiak, közülük néhányan egy-egy ilyen figura láttán átlényegülnek kisfiúvá. És nem utolsó sorban vannak a gyerekek. Múltkor például egy kislánynak vásároltak babát, aki azonnal úgy nyúlt hozzá, úgy fogta meg, mintha soha többé nem is akarná elengedni. Ilyenkor arra gondolok, hogy kiskoromban nekem is volt kedvenc figurám. Ha ma valakinek az én figuráim jelentik ezt a nyüstölhető, mindig kéznél lévő társat, annak nagyon örülök.

Az állatfigurák mellett királyfik és királylányok is helyet kapnak Zita repertoárjában
Az állatfigurák mellett királyfik és királylányok is helyet kapnak Zita repertoárjában

Hogy a tervezed a jövőt?

Ha az elmúlt három évet összegzem, akkor azt látom, hogy egyre tudatosabb vagyok. A Biburira – ez a név foglalja össze gyerekszobákba tervezett termékeimet – márkaként tekintek, és ennek megfelelően is építem. A Meska is segített ebben, velük nőhettem eddig. Lassan ott tartok, hogy igénybe kell vennem szakemberek tudását, mert nem tudok már mindent én magam csinálni.

Mégegy állatos figura
Még egy állatfigura

Mire lehet még számítani, lesznek, mondjuk, testvérei a macinak?

Jelenleg tervezési fázisban vagyok: a grafikáimat felhasználva többdarabos, gyerekszobában használható kollekciókat szeretnék létrehozni, de ez nem zárja ki további játékfigurák tervezését és készítését, főleg, ha arra a vágyamra gondolok, hogy a jövőben mesékhez készülő illusztrációimban megjelenő figurákból lesznek textil- és papírjátékok.

Textiltáska, természetesen macis figurával
Textiltáska, természetesen macis figurával
Kulturális antropológusból vált a játékfigurák nagymesterévé - Interjú Meilinger Zitával

Meilinger Zita életében a varrás sokáig csak ritka időtöltés volt, a rajz, festés, bőrmegmunkálás jobban érdekelte. Aztán lediplomázott, sminkelni kezdett, stylist végzettséget is szerzett, és csak ezek után, illetve mellett, pár éve került elő újra a varrás. Attól kezdve viszont már varrt mindent: táskát, neszesszert, ruhát, sálat, jelmezt, lakástextilt, majd kitalálta a medvefigurát, később pedig Buba babát. Zita kulturális antropológus, muzeológus, vizuáliskultúra-tanár, ezenkívül szíjgyártó-nyerges végzettsége van. A Meskán 2010-ben regisztrált. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top