Otthon

Tisztítási trükkök – a lágy víz előnyei

A mosogatásnak és ablakpucolásnak számos olyan apró trükkje van, amivel gyorsabbá és hatékonyabbá tehető ez a munka. A legfontosabb ezek között az, hogy jó vizet használj! Ez talán nem tűnik első hallásra kézenfekvőnek, hiszen azt gondolhatnád, hogy víz és víz között nincs különbség, hiszen a csapból mindenhol ugyanolyan tiszta és jó minőségű folyik – de ez egyáltalán nem így van.

A víz minőségével ugyan tényleg nincs baj, mert valóban megfelelő, sőt kiváló minőséget adnak nálunk a szolgáltatók, viszont van egy gyenge pontja: általában magas az ásványianyag-tartalma, vagyis kemény. Az országban csak a Dél-Alföld és az Őrség vidékein táplálható természetes forrásból lágy víz a vezetékekbe, a többi területen legalább közepesen vagy kifejezetten kemény a víz – különösen a domb- és hegyvidékeken. A kemény víz viszont sok fejfájást okoz mosogatáskor és mosáskor is: biztos te is tapasztaltad már, hogy a tisztára mosott poharaid egy idő után elvesztik csillogásukat, és vékony, fehér réteg rakódik le a falukon, és ez a réteg megjelenik a többi edényen is. Ugyanez tapasztalható a fürdőszoba csempéin, és ha nem törüljük azonnal szárazra, akkor az ablaküvegeken is – és a mosógépekben, klímaberendezésekben, WC-tartályokban és vízmelegítőkben is. Ez a vízkő különösen akkor jelenik meg gyorsan, ha meleg vagy forró vízzel dolgozunk.

Tisztítási trükkök – a lágy víz előnyei

A kemény víz problémája már régóta közismert Magyarországon, és ezt előszeretettel próbálják a mosószergyártók is a maguk hasznára fordítani: olyan termékekkel állnak elő, amik valóban hatékonyabbak a kemény víz ellen. Ezek viszont nem csak drágábbak, de sokszor olyan összetevőket is tartalmaznak, amik egyáltalán nem mondhatók környezetbarátnak: a maró hatású, korrozív anyagokkal valamint foszforsavval és más adalékanyagokkal távolítják el a vízkövet – ez pedig hosszú távon nemcsak a környezetnek, de az egészségünknek és például a mosott ruháknak sem tesz jót. Mit lehet tehát tenni azért, hogy hatékonyan, de környezetbarát módon tudj mosogatni?

Gyűjts esővizet!

A legjobb módszer, ha valamilyen módon lágy vizet tudunk “beszerezni”. Erre több lehetőség is van: az egyik például, hogy az esővizet gyűjtjük össze. Elsősorban családi házaknál lehet ez megoldás, ahol a tetőről lefolyó csapadékot külön tartályba vezethetjük, amit például a pincébe helyezünk el, és mini házi vízmű segítségével ezt pumpáljuk a hálózatba. Hosszú távon azonban ez nem jelent igazi megoldást, hiszen meglehetően hamar elfogyna ez a víz még akkor is, ha kizárólag mosogatáshoz és mosáshoz használnánk.

Egyszerű házi praktikák

A második lehetőség, hogy házi praktikát alkalmazunk. A legelterjedtebb ilyen “varázslat”, amivel már nagyanyáink is előszeretettel éltek, az ecet használata. Egy kisebb mennyiséget a mosogatóvízhez adva tiszta csillogású üvegfelületeket kapunk, de nemcsak a poharakat, hanem a porcelánokat, fémedényeket is hatékonyan tisztíthatjuk meg a vízkőtől. Ugyancsak ezzel a módszerrel lehet ragyogóvá tenni az ablakokat és a fürdőszobacsempéket is, sőt időnként a háztartási gépeket sem árt egy kis ecetes vízzel jól átmosni, például a kávé- és teafőzőt vagy a mosó- és mosogatógépet. A harmadik opció, ha kifejezetten erre a célra gyártott vízlágyító szereket veszünk, vagy ha kímélni akarjuk a pénztárcánkat, egyszerű mosószódát szerzünk be. Mindkettő egyformán jó hatásfokkal dolgozik.

Hosszú távra a vízlágyító a megoldás

A leghatékonyabb módszer azonban az, ha eleve “lággyá” tesszük a hálózatról érkező vizet. Ehhez vízlágyító berendezést kell felszerelni, ami ugyan egy bonyolultabb és drágább eljárás, viszont számos előnye van: többé nem kell babrálni az ecet, mosószóda vagy gyári vízlágyító szer adagolásával, nem kell külön átmosni ezekkel időről időre a háztartási berendezéseket. Lágy vízből kevesebb kell a ruhák és edények elmosásához, kevesebb mosogatószert kell használnunk, hogy ugyanazt a tisztaságot elérjük, ezért takarékos, egészséges és környezetbarát megoldás is. Ezenkívül a vízlágyító berendezések jelentősen megnövelik a ház más gépeinek élettartamát is. Így például a bojler, a kazán, sőt maga a vízvezeték is mentesül a vízkőlerakódástól, márpedig ezek fontos és drága berendezések, amiket nem tudunk olyan könnyen karban megtisztítani a vízkőtől házi praktikákkal, mint egy kávéfőzőt.

 

Még több takarítási tipp az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top