Otthon

Harmónia, rendezettség, egyszerűség: nézz be egy skandináv stílusú lakásba

A skandináv stílus egy igazi jolly joker. Jól megfér egy klasszikus polgári otthonban ugyanúgy, mint egy fiatalos, modern lakásban. De hogy néz ki egy igazi skandináv stílusú otthon? Megmutatjuk!

“Egy skandináv stílusú otthon kivitelezése lényegesen olcsóbb, mint egy loft lakás kialakítása. Bár a klasszikus értelemben vett skandináv stílusnál a nagy ablakok fontos részei az enteriőrnek és fatüzelésű kandalló sem árt, de ezek nélkül is kialakítható a »skandináv hangulat«, ami különleges gépészeti és villamossági kivitelezést sem igényel” – meséli Pascal Rita otthontervező.

A nyugalom szigete Fotó: pascalhomedesign.hu
A nyugalom szigete – fotó: pascalhomedesign.hu

A skandináv stílus három fő jellemzője: a harmónia, a rendezettség és az egyszerűség

  1. Harmónia: mert barátságos, hiszen rengeteg fát és fahatású felületet használnak a stílus kialakításához, ezt kombinálják a fehér bútorok egyszerűségével. Kiegészítő színeknek a tört színek dominálnak, mint például a szürke, halványkék, zöld, bézs.
  2. Rendezett: mert minden praktikusan kialakított, mindennek meg van a helye, a tárolóbútorokon nagy a hangsúly.
  3. Egyszerű: de barátságosabb, mint a minimál stílus. Nincs helye a felesleges holmiknak, bútoroknak. Kevés szín jelenik meg – az is inkább a kiegészítőkben. A dekorációban is a barátságos, természetközeli darabok kerülnek előtérbe.
Letisztult, tört színek és a természetesség: egy igazi skandináv otthon Fotó: pascalhomedesign.hu
Letisztult, tört színek és a természetesség: egy igazi skandináv otthon – fotó: pascalhomedesign.hu

A skandináv stílus nagyon népszerű a fiatalabb és idősebb korosztály körében is, mert – éppen az egyszerűsége miatt – jól megfér egy klasszikus polgári otthonban ugyanúgy, mint egy fiatalos, modern lakásban, de egy eklektikus, régi bútorokkal, kedves tárgyakkal berendezett otthonban is. Ez a stílus egy igazi jolly joker.

Nagy ablakok és harmónia a stílus védjegye Fotó: pascalhomedesign.hu
Nagy ablakok és harmónia a stílus védjegye – fotó: pascalhomedesign.hu

“Ebben a stílusban nincs szükség álmennyezetekre, különleges világítások megoldására sem.
Gyakorlatilag a burkolatokkal és berendezéssel (bútorok, lámpák, kiegészítők, textilek) érjük el a kívánt hangulatot. Pont ez az »alkotói szabadság« teszi kedveltté, és természetesen olcsóbbá is” – folytatja Pascal Rita, aki hozzáteszi, hogy míg más esetekben, mint például egy harmonikus stílus kialakításánál már előre gondolni kell (és pénzt is kell áldozni) a kiegészítőkre, dekorációkra, úgy a skandináv stílus esetében az alapdarabokon túl már csak a fantáziánkon múlik, hogy alakítjuk ki otthonunk belső terét.

Rita nemrég egy konyhát rendezett be skandináv stílusban Fotó:pascalhomedesign.hu
Rita nemrég egy konyhát rendezett be skandináv stílusban – fotó:pascalhomedesign.hu
Tipp: Ügyesebb kezűek bátran készíthetnek saját maguk dekorációt skandináv stílusú otthonukba vagy lefesthetik a nagymama székét, de a bolhapiacon is rengeteg eredeti és különleges darabra lelhetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top