Otthon

Így téliesítsd a kutyaházat!

Úton a kutyahideg, ezért már most érdemes melegebbé tenned négylábú kedvenced kuckóját.

A rövidebb szőrű, szabadban tartott kutyák számára már a hideg tél beköszönte előtt ki kell alakítani egy szélvédett, száraz kuckót. Ügyelj arra, hogy a négylábúak legérzékenyebb területe a fül és a tappancs, ez a fagyás következtében akár el is üszkösödhet. Nagyon fontos, hogy ha az udvaron tartod a kutyádat, a szőrét divatból sose nyírasd le, hiszen a szőre egyben a hidegtől védő takarója. “A parazitamentesítő befújáson túl a fürdetést is kerüljük, hiszen a kutya szőrén kialakuló zsíros védőréteget ezzel eltávolítanánk, ami a hideg elleni küzdelmet gátolja” – figyelmeztet az Orpheus Állatvédő Egyesület.

A kutyaház méretét mindenképpen a kutyához igazítsd. Ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. Ne tegyél rá túl nagy bejáratot; elegendő, ha az eb lehajtott fejjel éppen befér rajta. A nem megfelelően megválasztott méretű kutyaház és annak rossz méretű ajtaja ugyanis rontja az eb esélyeit arra, hogy a testével jól bemelegítse.

Fotó: Orpheus Állatvédő Egyesület
Fotó: Orpheus Állatvédő Egyesület

A kutyaházat szigetelheted belső vagy külső szigetelő réteg beépítésével (falemezek közötti hungarocell réteggel), bejáratára pedig szőnyegből készíts szélvédőt. A házikó aljának kibélelését szalmával, rossz szőnyeggel, faforgáccsal oldhatod meg. A küszöb beépítése révén az alom nehezebben kerül a házon kívülre. A kész házat tedd szél- és esővédett helyre, dúcold alá téglákkal, vagy helyezd raklapra, hogy ne álljon vízben. Tisztításáról (bolha- és parazitamentesítéséről) legalább kéthetente gondoskodj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top