Otthon

8 dolog, amit ki nem állhatunk a háztartásban

A háztartásnak ki ezt a részét, ki azt a részét kedveli kevésbé, de a "mit tennék, ha megnyerném a lottóötöst" női listáján előkelő helyen a szerepel a "szerződtetnék egy házvezetőnőt" sóhaj. Ez a megoldás a normál életben azonban nem vélelmezhető, vegyük hát elő a humorérzékünket, és nézzük a listát.

1. A hűtőszekrény

Észrevetted már, hogy a hűtőben mindig pont az nincs, amit megkívántál? Van benne ez meg az, leginkább hamarosan lejáró szavatosságú, a polc leghátulján megbújva heverő alapanyag, félig elnyammogott  maradék, háromnapos fonnyadt paprika, megavasodott vaj, beszáradt tej. És ekkor elkezdődik a hánykolódás a lelkiismeret-furdalás és az élet élvezése között. Hiszen azonnal elkezd működni a beléd sulykolt parancs, miszerint ételt nem dobunk ki. Persze hogy nem, de mi számít ételnek? A többnapos, hűtőben aszalódott valami, ami helyett nagyon szeretnél mást enni? Természetesen olyat, ami nincs a hűtőben, még alapanyag formájában sem. Vagy majdnem minden fellelhető, csak egy adalék, a legfontosabb hiányzik. Most mi legyen? – tipródás a hűtő nyitott ajtajában. Megalkuvás az élet, együnk maradékot?

Tipp: Keresd ki az interneten az ételek tárolására vonatkozó jó tanácsok hosszú sorát, és pucold ki a hűtőt. A végére biztos elmegy az étvágyad mindentől.

8 dolog, amit ki nem állhatunk a háztartásban

2. A bevásárlás

Mindegy, hogy gyalogosan vagy autóval abszolválod, mindenképp cipekedsz.  Azt már réges-rég megtanultuk, hogy éhesen nem vásárolunk. Ám a különféle marketekben kívánatosan elrendezett áruk sora fogyasztásra sarkall, csak az önfegyelem foghat vissza attól, hogy mindent megvegyél, amit meglátsz. És egyre csak duzzad-duzzad a kosárban a motyó. A zsebedben ott a bevásárlólista, jól összegyűrve, hiszen ja, még ez is kell, meg az is el fog otthon fogyni, ebből leárazás van, abból pedig egyszerűen csak venni kell. A pénztár előtti sorban már gyöngyözik az izzadság a homlokodon, rosszat sejtet, hogy fitneszórával felér a hajladozás, ahogy a kosárból vagy a bevásárlókocsiból a szalagra pakolsz. A pénztár után újabb küzdelem következik a beszerzett áru szatyorba rendezésével, ami törvényszerűen azzal végződik, hogy a törékeny vagy maszatolódós élelmiszer alulra kerül, legfelülre pedig a jó nehéz liszt, krumpli, dobozos tej. És mindezt hazacipelni. Majd leszakad a kezed, ázol-fázol, vagy folyik rólad az izzadság, persze hogy kifordul a lábad a cipőből, de végre otthon vagy, nekilátsz elpakolni mindent a helyére. A megkönnyebbülés pillanata. Ám tényleg csak egy pillanat, mert a következőben rájössz, hogy csak egyetlen dolgot felejtettél el – pont azt, amiért bementél vásárolni.

Tipp: Próbáld ki az internetes áruházakat. Nem kell cipelni, sorban állni, tülekedni, szlalomozni a többi bevásárlókocsi között. Az internetes vásárlás elég jellegtelen, nincs illata, nem ragyog, csak távolságtartó módon praktikus. Nem ragad el a beszerzési láz, hűvös katt ide-oda, céltudatosan. Haza is hozzák, mindenképp idő- és erőkímélő. De friss kenyér még mindig nincs otthon.

8 dolog, amit ki nem állhatunk a háztartásban

3. A konyhai gépek

Csilivili, munkamegkönnyebbítő szerkezetek garmadája. Csak azt tudnám, hogy ez a reszelő mire jó, abba az aprítóba mit lehet tölteni, miért spriccel, folyik, csurog minden lehető lyukon a gépezet, és miért más a végtermék, mint amit a prospektus ígér. Szétszedni, elmosni, tisztán tartani külön program az életben, és Murphy igaza újra és újra beigazolódik – sosem lehet ugyanúgy összerakni. Persze ettől még újabb és újabb darabok jelennek a konyhában, komoly fejfájást okozva az elhelyezésükkel. A konyhaszekrényben, jobbaknál a spájzban gyűlnek-gyűlnek a gépek halmai, egymás hegyén-hátán, tutira megakadályozva abban, hogy használd őket. Hiszen kinek van kedve egy doboz-Himaláját elbontani a leghátsó keverőért?  Ha doboz nélkül teszed el, akkor alkatrészeire esik szét, a különböző gépek elemei összekeverednek vagy beleakadnak más szerkentyűkbe, és állandóan fejest ugranak a konyhaszekrényből a kőre. Ha a pulton hagyod a gépeket – porosodnak, és előbb-utóbb átveszik az uralmat –, lassan azt veszed észre, hogy már egy pohár sem fér el mellettük.

Tipp: Vedd inkább elő a vágódeszkát és a konyhakést.

8 dolog, amit ki nem állhatunk a háztartásban

4. A főzés

A legváltozatosabb házimunka. Ugyanis véletlenül sem sikerül kétszer ugyanúgy. Van anya receptje, sztárséf receptje, barátnőm így csinálja recept, hagyományos és bio, meg még ami csak elképzelhető. Mindegyikben van egy olyan összetevő, amire csak a fejedet vakarod – vagy azért, mert beszerezhetetlen, vagy azért, mert nem szereted. Akkor az kimarad. A csipetnyi is vita tárgyát képezi, ugyanúgy, mint a csapott vagy púpozott kanállal kitétel. Az úgy mégis mennyi?  A “cup”-receptekhez jobb weboldalakon lehet találni valamiféle átszámítási táblázatot, vagy odáig egyszerűsíted, hogy kinevezel egy valamekkora poharat “cup”-nak, és ahhoz mérsz mindent. Az “aranypirosra” sütjük kitétel ugyanolyan kedvenc, mint az élesztő “felfuttatása”. Hová futtatom fel? Az emeletre?

Tipp: Gyakorlottabb konyhamaratonisták már első olvasásra fel tudják mérni, hogy a leírt recept működni fog-e, tényleg profi vagy kezdő kísérlet. De addig jó néhány étel kerül a “jaj hogyan mentsem meg” kategóriába. Esetleg rögvest a szemétbe, és hozzon ebédet a netpincér.

8 dolog, amit ki nem állhatunk a háztartásban

5. A mosogatás

Nagy kupac összemaszatolt, zsíros, ragadós lábos, tányér. És mindig a legzsírosabb közepén a kristálypohár. A féltett tejeslábosba valahogy belekerül a paprikás szaft, a családi porcelán darabjai a leégett tepsiben, és a méregdrága kerámiaedényben a sajtreszelő. Elő a gumikesztyűt, és szétválogatás indul. Akár mosogatógépet használsz, akár hagyományosan kézzel látsz a műveletnek, rendet kell tenni a piszkos edény között is. Ha gépet használsz, a bepakolás után elegánsan tovalibbensz, dolgozzon a technika. Legfeljebb a végén konstatálod, hogy némely edényen, poháron van egy kis ez-az maradék, de kis kézi munkával letisztogatható. A kézi mosogatás, na az ám a házitündér-avató! Honnan is kezdjük? Ha először a poharakat mosod, akkor a borogatóban föléjük kerül majd a lábos és tepsi – lehet szép piramist építeni, megfelelő kiszögelésekkel/beugrókkal, hogyha összerogy, akkor se törjön össze az alatta lévő porcelán, ne pattanjon meg a tányér széle. Ha először a lábos- vagy tányérhalmot mosod el, akkor jó, már felülre került a törékeny áru, és ha nem túl nagy lendülettel építed a piramist, nem is csúszik szinte azonnali lendülettel a kőre a család kedvenc pohara. Még valamire vigyázni kell – úgy építeni a száradó halmot, hogy biztos minden víz kicsurogjon. Különben pakolásnál tuti szembeöntöd magad a visszamaradt nedvességgel.

Tipp: Mosogatás közben gondolj a kávéra, amivel majd megjutalmazod magad. Eldobható műanyag pohárban.

8 dolog, amit ki nem állhatunk a háztartásban

6. A vasalás

Elöl vasalod, hátul gyűrődik, hátul vasalod, elöl gyűrődik. Mivel a lakások 99 százalékában nincs külön háztartási helyiség, így már a vasalódeszka kinyitása is komoly logisztikai program. Tulajdonképpen csak akkor férne el rendesen, ha a falat tolnánk egy kicsit odébb. De ha az nem megy, valamit el kell szervezni az egyetlen konnektor elől, ami szabadon van a lakásban. A vasalócsodák állíthatók hőfok szerint, spriccelnek és még tudnak más truvájokat is, de egyet nem: maguktól nem vasalnak. Az ismétlődő rutinmozdulatok unalma ellen önmagad szórakoztatására bekapcsolod a tévét, vagy filmet futtatsz a laptopon. Így már kicsit jobb, de alapvetően a filmre kezdesz figyelni. Míg a cuki szerelmespár a tévében évődik, csuklóból kicsit mozgatod a vasalót, hogy ne égjen ki a ruha. Így egy vasalótalpnyi darab szépen kisimul, de mellette még feltűnőbb a többi rész gyűröttsége. Órákká nyúlnak a percek, amíg a vasalódeszka előtt állsz, derékban meggörnyedve, nagy-nagy nyújtózás és megkönnyebbülés, amikor az utolsó darab is kivasaltnak minősül. Te pedig pontosan tudod, hogy győzelmed pirruszi – még a zakót sem vetted rá, máris mélyen ráncos a kedvenc blúzod, még a takaró alá sem bújtál, máris gyűrött az ágynemű. Nem is említve a férfiing gallérjának pici varrott ívét, ami minden trükk ellenére örökké olyan, mint egy rakott szoknya.

Tipp: Ha megtanulsz tisztességesen teregetni, a vasalás 80 százalékát meg lehet úszni.

8 dolog, amit ki nem állhatunk a háztartásban

7. A por eltakarítása

Ez még nem takarítás! Ez csak egy “ahol a papok táncolnak” akció. Vagyis a legláthatóbb helyek megtisztítása. Persze kinek mi a legláthatóbb… Némelyeknek például a billentyűzet, amiről akár egy szájtájfunnal is eltávolítható a zavaró szürke réteg. Következik az ujjak hasznosítása, pl. könyvespolc elején. Tökéletes tiszta felületet varázsol egy gyors törlőmozdulat, és az igényesebbek is elégedettek lehetnek, mert a bőrfelület zsírja bútorápolóként is üzemel. Következik a kisméretű porrongy-hadművelet, tükrökhöz és asztalfelületekhez. Asztallap esetén szigorúan tilos odébb mozgatni a rajta heverő dolgokat, az ugyanis felfedi, hogy csak körbetöröltük a kupacokat. A módszerek váltogathatók, külön-külön is működnek, és mindig lesz egy megnyugtatóan portalan felület a lakásban. Ha mindezt megkoronázzuk egy gyors porszívózással, már akár elégedettek is lehetünk. Egészen a következő ablaknyitásig, amikor is szépen, módszeresen visszaül minden por a letisztított felületekre.

Tipp: Idősebb hölgyvendégek vegyék le a szemüvegüket.

8 dolog, amit ki nem állhatunk a háztartásban

8.  A nagytakarítás

Még hogy húsvétkor és karácsonykor! Kinek van ideje, energiája a nagy családi harag-partik előtt még apróra szétkapni a lakást is! Heroikus küzdelemmel megpucolni az ablakokat, amiken a csíkok két nap múlva úgyis megjelennek! Kipakolni, kimosni a szekrényeket, szortírozni, visszapakolni! Leszedni a könyveket, a tengerparti nyaralást megőrző csigaházakat, köveket, díszeket, képeket! Nem elbotlani egyikben sem, nem összetörni semmit sem – lehetetlen vállalkozás. A felfordulás ideje alatt semlegesíteni szükséges a lakás más lakóit, családot, kutyát, macskát, tengeri malacot, mert havi fizetést tehetsz rá, hogy a fogkefével felsikált, fertőtlenített kövön seperc alatt ott lesz egy sáros lábnyom. Egyensúlyozhatsz a létra tetején, félig nedves függönnyel a válladon, és máris tisztelni kezded a légtornászokat. De mint minden házimunkát, egyszer ezt is abbahagyod – befejezni ugyanis nem lehet. Ám akkor – tádám! – megjelenik a karácsonyfa a lakás közepén, és repül a faforgács, hullik a tűlevél – naná, hogy a talpad alá.

Tipp: Légy kevésbé igényes.

8 dolog, amit ki nem állhatunk a háztartásban

Olvass még több cikket háztartás témában itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top