Otthon

A dél-európai országok lakberendezési stílusa: a mediterrán otthon

Akik imádják az életet, jókedvűek, nagy családjuk van, szeretnek a természetben lenni, és szívesen fogadnak vendégeket, azoknak tökéletes választás egy mediterrán stílusú otthon. Milyen irányzatok vannak a stíluson belül? Hogy nézz ki egy mediterrán lakás? Megmutatjuk!

“A mediterrán stílusú lakások – legyenek akár az olasz, spanyol vagy görög ihletésű – élhetőek, kényelmesek, hívogatóak, és azonnal otthon érezhetjük magunkat bennük” – mondja Pascal Rita otthontervező, A mediterrán irányzat alatt alapvetően a dél-európai országok lakberendezési stílusát foglalja össze, ezen belül létezik 

  • spanyol,
  • olasz 
  • és görög mediterrán stílus.

Spanyol mediterrán

A spanyolok otthonát tüzes, energikus színek jellemzik, mint a piros, a narancs, a különböző sárgák, mindez a barna árnyalataival, arannyal, terrakottával, lazacszínnel és a bézzsel ellensúlyozva. Gyakoriak a növényi motívumok, főleg a textíliákon és a burkolatokon. Néhány tömörfa-bútorral, egy kényelmes fonott fotellal, színes képekkel, gyertyatartókkal, cserepes növényekkel mi is igazi spanyol hangulatot tudunk teremteni otthonunkban.

//pascalhomedesign.hu/
Meleg színek, nagy terek. Fotó: pascalhomedesign.hu
//pascalhomedesign.hu/
Tömör fabútor ugyancsak a stílus egyik fő jellemzője. Fotó: pascalhomedesign.hu
//pascalhomedesign.hu/
Igazi mediterrán nyár. Fotó: pascalhomedesign.hu

Olasz mediterrán

Egy igazi olasz lakásban a robusztus, tömör fából készült bútorok csodásan mutatnak a tágas térben. A kárpitozott szófákat általában drága és elegáns textíliákkal húzzák be, de a bőr használata is jellemző. A konyhában hatalmas rusztikus fa étkezőasztal áll középen, ezt keretezi a konyhabútor, amely jellemzően fából készül, sok a nyitott polccal, amit szebbnél szebb kosarak, kerámiatárolók díszítenek.

//pascalhomedesign.hu/
Az olasz otthonok fő színtere: a konyha. Fotó: pascalhomedesign.hu
//pascalhomedesign.hu/
Nagy terek, robusztus bútorok. Fotó: pascalhomedesign.hu

Görög mediterrán

A görög mediterrán stílusú lakás élesen elkülönül az olasz és a spanyol stílusú otthonoktól. Anyag-és színhasználatában is az egyszerűség jellemzi, szinte csak fehérrel és tengerkékkel dolgozik. “A görög mediterrán nagyon letisztult, sokak számára talán túl puritán is, de pont ezért áraszt hihetetlen nyugalmat, ezért kiváló lehet egy hétvégi ház vagy nyaraló berendezéséhez” – mondta Pascal Rita.

//pascalhomedesign.hu/
egyszerűség, letisztultság. Fotó: pascalhomedesign.hu
//pascalhomedesign.hu/
Az olasz és a spanyol stílussal ellentétben a görög stílus az egyszerű, fehér falakat preferálja. Fotó: pascalhomedesign.hu

Olvass még otthon témában itt az NLCafén:

 via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top