Otthon

Az álmok megvalósulnak

Vajon kitalálod, miről álmodoznak a kicsik karácsony előtt? Hercegnős babáról, szép ékszerről vagy egy különleges mézeskalács házról? Ha ezeket te készíted el, olyat ajándékozhatsz, amiből egyetlen egy lesz az egész világon.

Jéghercegnő

Klasszikus játék a baba, szerencsére sosem megy ki a divatból. Mostanában sok kislány kedvence lehet egy jéghercegnő, akit – ránézésre – talán egy rajzfilm szereplője ihletett. Érdemes a jeges hangulatot adó kékes színeket választanod, akár még a hajzuhatag fonalához is. A varrott, vatelinnel kitömött baba keze és lába könnyen mozog, ami azért is jó, mert így egyszerűen lehet öltöztetni. Érkezzen a hercegnő a fa alá egy alap ruhatárral, amit később kedvedre bővíthetsz, például egy következő születésnapra. A hercegnő ruhájának ugyan egyszerű T vonalú a fazonja, és a pelerinen sincs extra szabásvonal, de az anyagokat annál gondosabban válaszd ki hozzájuk. A ruha kék árnyalatú kelméje legyen selyemfényű, lehet benne némi csillogás is, mondjuk flitterektől vagy fémszálas beszövéstől. A palást legjobb, ha ezüstszínű, steppelt anyagból lesz, és a kapucnit feltétlenül szegélyezd fehér műszőrmével. A jéghercegnő nem fázik majd a hidegben, ha kötött lábszárvédőt is adsz rá. Ezt elkészítheted régi pulóverből, de a kis csöveket meg is kötheted, ha ismered a sima és fordított szemek készítésének mikéntjét.  

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Ünnepi kollekció

Már a kis hölgyeket is meg lehet örvendeztetni egy ékszerszettel, aminek ráadása lesz az, ha nem hagyományos formákkal készíted. A karácsonyi motívumokhoz – a fenyőkoszorú medálhoz és a szaloncukorgyűrűhöz – a süthető gyurma éppen jó alapanyag, mert az apró részleteket is szépen meg tudod formázni belőle. A koszorúnak még apró kristályokkal adhatsz extra csillogást. Igazán ünnepi lesz az ajándék, ha alapanyagnak a gyurma glitteres változatát használod. 

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Mézeskalács házikó

Mézeskalácsszínű, vastag filclapból talán kézenfekvő ötlet mézeskalács házat készíteni, amire a cukormázat fehér zsinórokkal, szalagokkal és csipkékkel tudod rátenni. Ezen túl újabb meglepetés lehet a gyerekeknek, ha – mint a mesében – a háznak egy mozdulattal szétnyílik a teteje, hogy bent egyéb ajándékok is meglapulhassanak. Így most ne lisztet és mézet, hanem tűt, cérnát, ollót és ragasztót vegyél elő, és porcukor helyett inkább pomponos szalagot, hogy ettől legyen havas a tető széle. Választhatsz, hogy a díszeket varrod, vagy inkább ragasztással rögzíted, ha a gyorsabb megoldások híve vagy.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

 

Az álmok megvalósulnak

A teljes cikket a Praktika magazin, decemberi számában olvashatod.                                                 

További érdekességek a lapból:

Keresztszemes szarvasok

Fenyőpótló dekorációk

Új díszek a meglévőkhöz

Ajándékok kis kezekkel

Karácsony pirossal, szürkével

Örömszerző konyhai ötletek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top