Otthon

A téli csókok megpecsételője: a fagyöngy

Ugye neked is feltűnt már, hogy az amerikai romantikus filmek legszebb csókjelenetei egy zöld gömb alatt játszódnak? A zöld gömb nem más, mint varázserővel bíró fagyöngy-dekoráció, az alatta elcsattant csók örökké tartó szerelmet ígér.

A fagyöngy hazánkban is megtalálható élősködő növény, fára van szüksége, amin megélhet. A pogány időkben a nőiesség jelképeként imádták a fagyöngyöt, úgy tartották, hogy a férfias tölgyfánál keres oltalmat és táplálékot. Mivel a fagyöngy örökzöld, számos kultúrában a tél szent növénye, a halhatatlanságot jelképezi. Leggyakrabban almafán, nyárfán, fűzfán vagy akácon találkozunk vele, az ágakon gömbölyű, 60-100 cm átmérőjű bokrokat képez.

A téli csókok megpecsételője: a fagyöngy

A fagyöngyöt az átlátszó bogyói miatt a holdhoz, a termékenységhez társítják. Rengeteg gyógyhatással bír, így gyógyászati célra is hasznosítják. Kimutatták már vérnyomáscsökkentő, immunrendszert serkentő és érelmeszedés kialakulását gátló hatását is. Karácsonyi dekorációkban való alkalmazását tartósságának és egy skandináv mondának köszönheti.

A folytatásért kattints Balkonada caféblogjára!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top