Otthon

8 tipp: így élje túl a lakásod a házibulit!

Másokhoz menni házibuliba mindig sokkal megnyugtatóbb, mint otthon tartani egy bulit. Ha mégis te leszel a házigazda, mutatunk 8 tippet, hogy élje túl a lakásod a házibulid!

Ha Merci utálja Zsanit, mert Dömét lecserélte Bencusra, de Bali nem állhatja az okoskodó Botit, és Zsombi nyomul Dorcira, Lillus meg Levi állandóan beszól Dominiknak, Dzsenifer és Dzsasztin Ketrinnel klikkezik, Enrikó pedig épp most nyúlta le Zselykét Marcitól – és ők mind ott lesznek a bulin, akkor jobb, ha felkészülsz.

1. Az értékmentés megszervezése

Vedd sorra, melyik kedvenc tárgyadat nem szeretnéd darabokban felsöpörni a parkettról, bekoszolva, széttépve kikotorni a szekrény alól, vagy szájmaszkban kihalászni az eldugult vécéből. Keress egy helyet a lakásban, ahová egy erősebb kartondobozba összehordhatod a féltett kincseket. A legegyszerűbb, ha az egyik szobát nevezed ki menhelynek, és oda pakolsz be – de akkor ezt a szobát zárd kulcsra, és kulcsot add oda a szomszédnak.

Ha nincs lezárható szobád, akkor képezz többszörös védvonalat a “ne nyúlj hozzá” dobozok köré: pokrócokkal borítsd, minél sötétebb a takaró, annál kevésbé kihívó a halom, told elé a legnehezebben mozdítható fotelt vagy kanapét, és hanyagul dobd rá a felcsavart szőnyeget. Abban viszont bízhatsz, hogy a 10 centis sarkú cipőben táncikáló barátnők lába elfárad a szexi topogókban, előbb-utóbb lazán lerúgják, és talán kevesebb saroklyuk nyom tátong majd a parkettán.

2. A konyha

A buli legjobb része mindig a konyhában zajlik. Ez a központ, a góc. Pletyka, szerelmi vallomás, szakítás, politikai ereszd el a hajam cifrázza a légkört, de a legfontosabb információ az, hogy hol a dugóhúzó (ebből legalább tíz kell egy bulihoz, ne aggódj, másnap egyet sem találsz meg). Csak azokat a tárgyakat hagyd elöl, amelyek helyett újat akarsz, legyen az bármi, pohár, edény, evőeszköz vagy kisgép. A hegyes végű tárgyakat (kések, ollók, pecsenyevillák) tedd el szem elöl. Te tudd egyedül, hol vannak.

3. A kaja

Leesik, lemorzsál, lecsöppen, kilöttyen, és minden más, ami étellel-itallal megeshet egy bulin. Kitehetsz száraz és nedves törlőkendők tucatjait, úgyis a kanapéhuzatba kenve találsz rá a fokhagymás csatnira. Batyubuliba hozott pörköltek, gulyások (mert az jó kiadós!), sóletek, székelykáposzták maradékai szaglanak majd másnap a féltett bútorokon, de leginkább a laptop tetején – oda se neki! És ráadásul mindig vannak, akik allergiások vagy fogyókúráznak (egy idő után ők eszik majd a legtöbbet). Ha felvállalod a kajáltatást, akkor vállald fel a melót is – a különféle ízesítésű töltött hasék, kiflik, bucik stb. előállítása időigényes, de azzal a hihetetlen előnnyel jár, hogy egy falatban kaphatók be! Előre megsüthetők (több részletben, mert rengeteg kell), hidegen-melegen is jók, és kenyeret sem kell szeletelni.

4. A pia

A buli lényege. Eleinte a minőségibb szeszek fogynak, cseppmentesen töltve, disztingváltan fogyasztva. Ahogy emelkedik a buli hangulata, úgy módosulnak az italfogyasztási ceremóniák. Már senkit sem érdekel, hogy lecsöppen-e, kilöttyen-e a vörösbor. Senki sem tudja, kinek a poharából ki ivott. Ismerjük jól az eldobható műanyag poharak előnyeit, de számolj a hátrányával is – nem bírják a meleget. Vagyis ha ebbe kerül a hanyagul elhajított csikk, annak következményei lehetnek.

5. …és persze a cigizés

A dohánylé hasznos a virágoknak, állítják a kertészek. Csak az nem mindegy, hogy mekkora adagot kap a növény, és milyen töménységben. Jól ismert bulitünet másnap a féltett virágok cserepeiben felfedezett csikkhalom, amit aztán gumikesztyűben lehet kikapargatni a földből. És ez még a tűrhetőbb, hogy a padlón eltaposottakról ne is értekezzünk. Kérheted persze, hogy a szobában ne cigizzenek, de nincs az a buli, ahol ezt betartják, nagyjából este 11 után kezdenek a kistányérok és a csészék hamutartóvá átlényegülni. A teli hamutartókat egy gondos házigazda időről időre kiüríti, de óvatosan az akcióval – került így már szemetesbe gyűrű, öngyújtó, de akár fémpénz is.

6. A fürdőszoba

A pakolászás itt is a buli-előkészítés része. Elöl marad a szappan (több is), kisebb-nagyobb törölközőből egy tucat, és a papír zsebkendő (valaki biztosan sírni fog a buliban). Ha nem különösebben rajongsz azért, hogy ismerős és ismeretlen vendégek ujjacskái nyúlkáljanak az arckrémedbe, vagy a legdrágább sminked kenje össze a mosdót, és a különböző színekhez való szemhéjecsetek egyetlen mocsokszínű párnává zülljenek, akkor ne légy rest, ezeket is rámold el, biztos helyre. A gyógyszeres dobozod sem önkiszolgáló, ha valakinek megfájdul a feje, kérjen tőled pirulát.

7. A vécé

Minden létező és elérhető helyre tegyél papírgurigát. Tele üveg szagtalanító és fertőtlenítő sem garantálja, hogy a hányósok nem hagynak nyomot. Hagynak. Nézz be többször a helyiségbe, hogy használható állapotban van-e, fertőtlenítős kendővel ajánlott a kényesebb részeket gyorsan áttörölni (kilincset is!). És ne felejtkezz el kikészíteni egy nagy doboz tampont és betétet is. Így kicsit csökken az esélye, hogy másnap vérfoltot takarítasz a székhuzatról.

8. A szomszédok

Sokáig szeretnél még ebben a lakásban lakni? Ha igen, a buli előtt gondolj a szomszédokra is. Vagyis arra, hogy nem mindenki akar részese lenni a “nagy partinak”, akad, aki inkább a csöndes nyugalmat preferálja az otthonában. A hosszú távú béke érdekében szólj előre a buliról a szomszédoknak – melletted, alattad és fölötted is laknak, ezt ne felejtsd. De még ekkor sem udvarias 11 óra vagy éjfél után basszust bömböltetni, fallabdázni, vagy szimplán csak kórusban üvölteni a kedvenc nótát.

…egyébként muszáj, hogy nálad legyen a buli?

Olvass még több buli témájú cikket itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top