Otthon

Erre használd a nélkülözhetetlen levendulát

Tudtad, hogy a levendula őshonos Európában? A hivatalosan Lavandula angustifolia néven futó növényünk az 1700-as években került Magyarországra.

A levendula legjobban a száraz homokos és kavicsos talajokon fejlődik, és nagyon szereti a napsütést. Nincs trágyázási igénye. Évekig elél, palántaneveléssel szaporítható. A magok 2-3 évig tartják meg csírázó képességüket. A magokat fél centi mélyre kell ültetni, kell nekik a téli fagyhatás. Ugyan lassan csírázik, őszre szép palánta fejlődik. Ha nem vetetted el télen, fagyaszd le a magot, mielőtt elülteted. Ha saját levendulát ültetsz, jó, ha ezeket szem előtt tartod. Ott, ahol magas a páratartalom, a gyökerek rothadásnak indulnak. Nagy mennyiségben főleg az illóolajáért termesztik.

Éljen a levendula!

A levendula illóolaja fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és görcscsillapító is egyben. Illatanyagként népszerű, a kozmetikai iparban hasznosítják, krémeknek, parfümöknek kölcsönöz csodás illatot. A levendulavirágok sok nektárt adnak, jó minőségű, igazán ízletes méz van belőlük. Az ínyencek a virágokat kandírozhatják is, de sokan a süteményeket bolondítják meg egy kis levendulával. Az ételek dekorációjához is csodálatos. Teához is keverik ízesítőként, bár Franciaországban nem tartozik a hagyományos francia konyha fűszerei közé.

Levendula, a végtelen csoda

Az aromaterápia hívei előszeretettel alkalmazzák más növényekkel együtt. Nyugtató keverékek egyik összetevője. Nagyon jó álmatlanságra akár fürdőként, akár teában. A levendula szárított virágai gyönyörűen díszítenek, de praktikusak is, mert a molyokat is távol tártja. Van olyan gyógynövényes könyv, amely szerint a hisztériának is kitűnő gyógyszere. Talán ez a magyarázat arra, miért van olyan jó hatással ránk, nőkre, hiszen legtöbbünk szerelmes a gyönyörű levendulamezőkbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top