Otthon

6 ötletes újdonság kulcsokból

A kallódó kulcsok helye már nem a zárban van, de akkor mi lesz a sorsuk? Többféle ötlet, feladat is kínálkozik nekik, hogy megismerjük meglepően új arcukat.

Szélcsengő

Kulcsokból remek szélcsengő születhet, hiszen összeütődve a fém csendül egyet. Legalább nyolc kulcsot gyűjts össze, amiket akrillal, de akár maradék körömlakkal is megszínezhetsz. Köss mindegyikre zsinórt, díszként felcsomózhatsz rá néhány fagyöngyöt is, és fűzd át a szálakat 15 cm átmérőjű szivacs- vagy hungarocellkarikán. Ha felül, középen összecsomóztad, már csak fel kell akasztanod.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Óra

Éppen tizenkettőre lesz szükséged ahhoz, hogy beléphess az idő birodalmába, azaz készíts egy faliórát, aminek az óralapjára kulcsokat ragaszthatsz a számok helyett. Az alap egy kopottas, fehérre festett deszka legyen, ebbe fúrj középre lyukat az óraszerkezet tengelyének. Csavarozd a helyére, és a mutatók hosszának megfelelően ragaszd fel a kulcsokat. Tetszés szerinti stílusban díszítheted dekorációs szalaggal.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Kulcs a lakathoz

Ha elkészíted ezt a képet, kedves poén lehet akkor, ha megkérdezik tőled, hol van a kulcs a szívedhez. Csak rá kell mutatnod a lombfűrésszel kivágott, szív formájú lakatra, és a finom szalaggal rákötözött, cirkalmas fejű, szép kulcsra. A lakatot lefestheted bronzszínű metálfestékkel, amitől fém hatású lesz. A kompozíciót ragaszd világos, rózsás, majd sötétebb scrapbook papírra, és tedd aranyszínű, mintás képkeretbe.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Nyaklánc

Még a legegyszerűbb vonalú, modern kulcs is csillogó bizsuvá léphet elő, ha ékszerragasztóval rögzített kövekkel díszíted. Tetszés szerint rendezheted el rajta a darabokat, és ehhez a medálhoz készíthetsz még a kövek színéhez illő nyakláncot is szalagból. Vágd le a szükséges hosszt, a végeire szoríts rá végzáró elemeket, majd fogók segítségével szerelj fel kapcsot lánccal. A kulcsot elég, ha karikával akasztod a szalagra.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Brossal ötvözve

Ha az ékszerdobozod mélyén lapul egy méltánytalanul elfeledett gyöngyös kitűző, kis átalakítás után most újra használatba veheted. Kapcsold fel egy kulcsra, hogy eltakard vele a fejét, és kiegészítésnek ragassz még rá gyöngyöket. A kulcs színével megegyező, vékony fémláncon mutatós medálként viselheted.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Kulcstartó

A biztonsági zárak lapos kulcsainak nemcsak az alakja jó arra, hogy akasztóvá hajlíthasd, de még a rögzítéshez szükséges lyuk is megvan bennük. Két fogóval, apránként igazítsd kampó formájúra a kulcsok szárát, de figyelj arra, hogy balra álljanak a fogai, mert így a hegyes végek hajlításkor alulra kerülnek. A kulcstartó falapját fesd le fehérre, majd száradás után csavarozd helyükre a kulcsokat.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Kulcsokból 6 ötletes újdonság

 A teljes cikket a Praktika magazin, januári számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu

További érdekességek a lapból:

Üvegbúra alatt

Díszes párologtatók

Ugróiskola a szobában

Övek egyedire alakítva

Térbeli kép papírból

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top