Otthon

Gyöngyvirág kisokos

Összegyűjtöttünk minden fontos információt erről a csodásan szép tavaszi növényről. Tudj meg mindent gyöngyvirág kisokosunkból.

Úgy tartják, már Krisztus előtt 1000 körül is a gyöngyvirág volt az egyik legillatosabb és legkedveltebb tavaszi növény. A május-júniusban illatozó gyöngyvirág leginkább a nyirkos talajú, árnyékot adó erdőkben érzi jól magát, de hasonló körülmények között a kertekben is megél.

A gyöngyvirágot könnyű összekeverni a medvehagymával

Lándzsaszerű levelei már kora tavasszal előbújnak a földből, éppen ezért sokan összetévesztik a gyöngyvirágot az ízletes medvehagymával. Márpedig nem árt odafigyelni, ugyanis a gyöngyvirág levele erősen mérgező. A medvehagyma intenzív illatú levelei mellett a gyöngyvirág levelei szinte semmilyen illatot nem árasztanak, erről mindenképpen felismerhető.

A gyöngyvirág nemcsak fehér színben pompázhat

Bármennyire is meglepő, de a gyöngyvirágnak létezik egy Rosea nevű fajtája, amelynek csodaszép rózsaszínű virágai nyílnak. Nem olyan életerős, mint fehér szirmú társa, ebben mindenképpen különböznek. A fehér gyöngyvirágot ugyanis, ha egyszer elülteted a kertben, meglehetősen nehéz lesz kiirtanod. Hiába távolítod el látszólag valamennyi tövet, a következő évben biztosan újra ki fog hajtani.

Gyöngyvirág kisokos

Szapora gyöngyvirág

Azokon a helyeken, ahol a gyöngyvirág jól érzi magát, gyorsan szaporodik. Még az sem zavarja különösebben, ha a talaja nem ideális. A meszesebb talajokban is megél, nem ragaszkodik feltétlenül a kiváló erdei földhöz. Az erős napsütést ugyanakkor nem tűri. Ha túlzottan elszaporodna kertben, november-december tájékán érdemes a fölösleges töveket kiszedni a földből.

Igénytelen gyöngyvirág

A gyöngyvirág ültetésének előnye messziről érezhető illata mellett mindenképpen az, hogy gondozást alig igényel. Jól érzi magát a kellő mennyiségű árnyékban, a kert északi részén. A szárazságot nem bírja, de a túlöntözés is árthat neki. Talaja mindig nedves legyen, de ne álljon gyökere folyamatosan a vízben. Ez utóbbi inkább akkor érvényes, ha a gyöngyvirág nagyobb dézsába, cserépbe ültetve díszíti a kertet.

A gyöngyvirágból csodaszép csokrokat köthetsz

Nézegess galériánkban gyöngyvirágcsokrokat. Ámulatba ejtően szép, és akkor még az illatát nem is említettük.

Olvass még a gyöngyvirágról az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top