Otthon

Szuper tippek az egynyári növényed ültetéséhez

Az egynyári dísznövények változatos színeikkel kertünk egyik legfontosabb részei a tavaszi–nyári szezonban. Milyen fajtái vannak, hova, hogyan ültessük el őket? Adunk pár egyszerű tippet!

Az egynyári dísznövényekkel lépten-nyomon, utcán, balkonokon találkozhatunk a jó idő beköszöntével. Az egynyári virágok lehetnek őshonosak, de a trópusokról is érkezhetnek hazánkba. Ez utóbbi csoporthoz tartozó növények hazájukban sokszor több évig is élnek, ennek ellenére Magyarországon csak egynyáriként tartjuk őket számon a fagyérzékenységük miatt. 

Az egynyári virágok nem hiányozhatnak parkokból és a kertünkből sem.
Az egynyári virágok nem hiányozhatnak parkokból és a kertünkből sem

Itt van a legjobb helye az egynyári dísznövénynek

Az egynyári növények egyértelműen a virágoskertek legfeltűnőbb díszei. A virágágyak rendkívül változatossá tehetők velük. Ha egynyári virágokból szeretnél virágágyást, akkor ügyelj arra, hogy ne túl sok növényt ültess egy helyre, mert a nagyon nagy virágtömeg zsúfolt kert hatását kelti, és rontja a kert harmóniáját. 

TIPP: Elsősorban az előkertekbe érdemes egynyári növényeket ültetni, de alkalmasak balkonládák és kőedények díszítésére is. A magasabb, jól bokrosodó növények kiválóan használhatóak sövénypótlásra vagy kerítések, házfalak takarására, mint a pillangóvirág.

Csodálatos színekben pompázó pillangóvirág.
Csodálatos, vidám színekben pompázó pillangóvirág.

Virágágyak egynyári növényekkel

A rabatt két oldalról látható, egy-két méter széles, szalagszerű virágágy. Fontos tudni ennél a típusú virágágynál, hogy a magasabb növények a közepére, az alacsonyabbak pedig az ágyás szélére kerüljenek. 

Fg
A rabatt típusú virágágy általában sétautakat, gyepfelületeket határol

A border egy oldalról látható, szalagszerű virágágy. A magas növényeket ültesd hátra, az alacsonyabbakat a lépcsőzetes fokozatosság betartásával előbbre. 

frd
A border típusú virágágyást kerítések, házfalak, sövények elé érdemes kialakítani.

A szőnyegágy különösen kastélykertek esetén alkalmazott virágágy. Azonos magasságú növényeket ültess ide, amelyek legtöbbször nyírhatóak.

sw
A szőnyegágy lehet kör alakú vagy magasított ágy, feltűnő, élénk színű növényekkel. 

Tudtad? Az egynyári dísznövények egy része rövid tenyészidejű növény. Ezek általában alacsony hőmérsékleten már korán elkezdenek csírázni, majd június–júliusban virágoznak, és augusztus vége körül elszáradnak. Ezzel szemben a hosszú tenyészidejű egynyáriak június közepétől egészen a fagyokig virágoznak.

Így ültesd el egynyári növényeid

Akár nagyobb cserépbe, akár balkonládába veted az egynyári növények magvait, nyárra gyönyörű virágerdővé fejlődnek. Ha azt szeretnéd, hogy kerted szép és rendezett maradjon, a kikelés után érdemes ritkítani a növényeket!

TIPP: A könnyen nevelhető egynyári növényekhez tartozik például a búzavirág, ami májustól júniusig virágzik és a napos helyet szereti. De nagyon hálás és igénytelen egynyári növény a borzaskata is, így érdemes ezt a fajtát is beszerezni a kertbe.

És amit még érdemes tudni az egynyári növényekről:

  • Az egynyári növények magjait áprilisban vesd el, vagy a kész palántákat a májusi fagyok után ültesd ki gyommentes, finoman eldolgozott földbe.
  • Ültetésükre kiváló terület az előkert. Az ágyás formája lehet téglalap, kör, négyzet alakú, mely állhat szabadon vagy kerítéshez, falhoz csatlakozóan.
  • Úgy válogasd össze a virágokat, hogy egész nyáron kellemes hatást keltsenek! Mindig legyen virágzó fajta közöttük!
  • Ügyelj arra is, hogy a virágok színei harmonizáljanak egymással.
  • Az elültetett palántákat a bokrosodás érdekében vágd vissza.
  • Virágzási idő alatt, legyen szabadföldi, balkon, vagy edényes a növény, az elnyílott virágzatokat minden esetben szedd le. 

Ha további hasznos tippeket, információkat szeretnél megtudni az egynyári növényekről, nézd meg a következő videót is:

Olvass még több cikket növényekről, kertről itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top