Otthon

6 ok, amiért be kell ágyaznod minden reggel

Ez az egyszerű kis dolog, mint a reggeli beágyazás nemcsak arra jó, hogy ne legyen rendetlen a hálószobád, hanem akár még boldogabbá is válhat tőle az életed.

Kicsit meredeknek tűnik az elképzelés, hogy majd pont attól leszünk boldogabbak, hogy bevetjük reggelente az ágyunkat. Utána úgyis elmegyünk dolgozni, és egész nap teljesen mindegy az ágyat körülvevő négy falnak, hogy le van-e terítve egy szép ágytakaróval vagy sem. Csakhogy bármennyire is lényegtelennek és jelentéktelennek tűnik ez a pár perces munka, a kutatók szerint igenis nagyon nagy hatással lehet az életünkre, ha rendezett az ágyunk.

Az University Texas diákjai kapták William H. McRaven tengernagytól – ő jelenleg a földkerekség legprofibb katonája – azt a furcsa tanácsot, hogy “ha meg akarjátok változtatni a világot, akkor kezdjétek azzal, hogy minden reggel bevetitek az ágyatokat”. Nevetségesnek tűnhet ez a tanács, pedig a tengernagy tudja, mit beszél.

6 ok, amiért be kell ágyaznod minden reggel

Íme az okok, amiért ezt az útravalót adta a diákoknak:

1. A beágyazás segít elkezdeni a napot

A napkezdés ettől a pár perces ágyazástól sokkal produktívabb lehet. Ha minden reggel beágyazunk, akkor azzal az érzéssel kezdhetjük a napunkat, hogy már teljesítettük is az első feladatot aznap. Egy kis büszkeséggel is eltölthet minket, és lelkesít, hogy nekiugorjunk a további teendőinknek. A nap végére ez az egy ágyazásos feladat sok más feladat teljesítéséhez vezet végül.

2. A boldog emberek beágyaznak

A Hunch.com által végzett, 68 000 ember bevonó kísérletben a válaszadók 71 százaléka, akik beágyaznak minden reggel, boldog embernek vallja magát, míg 62 százalék, aki nem csinálja meg az ágyát reggelente, nem tartja boldognak az életét. A vizsgálat szerint azok, akik beágyaznak, sokkal nagyobb százalékban szeretik a munkájukat, van a tulajdonukban lakás, és rendszeresen sportolnak is.

3. Jobban alszol tőle

A National Sleep Foundation tanulmánya szerint azok az emberek, akik beágyaznak reggelente, jobb, pihentetőbb alvásról számoltak be, mint nem ágyazós társaik.

4. Segít jó szokásokat kialakítani

Ha mindennap beveted az ágyad, azzal emeled a produktivitásodat, növeled a jólét érzését magadban, és még a pénzbeosztási képességeid is erősödnek. Charles Duhigg legalábbis ezt mondja a The Power of Habit című könyvében. Nem azért van ez, mert a rendezett ágytól élesedne az eszünk, vagy kevésbé szeretnénk szórni a pénzünket, hanem mert állítólag az ilyen apró jó szokások olyan láncreakciót indítanak el bennünk, amitől jobban kézben tudjuk tartani az életünk fontosabb, nagyobb dolgait is.

5. Csökkenti a stresszt

Egy rendetlen, káoszos környezetben élni kifejezetten stresszes dolog, ezért mondja Marie Kondo is, a rendszerezés koronázatlan királynője is, hogy ha rendben tartjuk az életterünket, azzal rendezzünk a pszichénket is. A reggeli ágyazás segít lezárni a múltat és új életet kezdeni minden nap.

6. Csak úgy jó érzés

A Bupa kutatása szerint az az érzés, amikor friss ágyban hajthatjuk a fejünket álomra, a toplista élén van. Ha másért nem, már csak ezért is érdemes rászánni azt a pár percet reggelente, hogy rendbe tegyük az ágyunkat és környékét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top