Otthon

5 tipp kezdő kertészeknek: vetés a konyhakertben

Kezdő kertészeknek ajánljuk elsősorban tippjeinket. Ha épp most barátkozol a gondolattal, hogy fűszerkertet, konyhakertet alakíts ki otthonodban, kertedben, a lehető legjobb helyen jársz. Tippjeink segítségedre lehetnek, hogyan fogj hozzá a vetéshez.

Nincs is jobb, mint a kertből frissen begyűjtött zöldség vagy fűszernövény. Amikor saját konyhakertet alakítasz ki, egészen biztos lehetsz, hogy semmiféle káros anyagot a növény nem szívott fel, hiszen te vetetted el, te gondoztad, te használod fel. Hogyan vesd el a konyhakerti növényeket? Egyáltalán kezdő kertészként milyen fajtákkal próbálkozz? Tippjeinkkel segítünk.

1. vetési tipp kezdő kertészeknek: először csak az egyszerűbbeket

Mire is gondolunk? Nos, a kerti növények többsége megtréfálhatja a kezdő kertészeket, ugyanis nem elég azokat csak elvetni, a palántákat gondozni és átültetni kell. Éppen ezért érdemes először azokkal a kerti növényekkel kezdeni, amelyeket csak elvetni kell, és aztán “learatni a termést”.

Ilyen – viszonylag igénytelen – konyhakerti növények a bab, a borsó, a cékla, a sárgarépa, a petrezselyem, de még a spenót is.

2. vetési tipp kezdő kertészeknek: így készítsd elő a talajt

A konyhakerti növények gyorsan, néhány hónap alatt fejlődnek, és felhasználhatod azokat a főzéshez, vagy fogyaszthatod nyersen. Ettől függetlenül a talaj előkészítése fontos folyamat a vetés során, hiszen a kiváló minőségű zöldségek termesztésének ez az alapvető, egyik legfontosabb részlete.

A kertben kiválasztott területről kézzel vagy kisebb kapa segítségével távolítsd el a gyomokat, lazítsd fel a földet. Ha szükséges, némi tárgyával szórd meg, majd a kapával forgasd a földbe. Gereblyével egyengesd el az ágyást, végül kb. 15-20 centiméteres távolságban húzz párhuzamos csíkokat, de a vetőszalag készítése is megkönnyítheti a munkádat.

3. vetési tipp kezdő kertészeknek: vesd el a magokat

A vetéshez készíthetsz egy nagyobb vagy több kisebb ágyást. A kertészetekben vagy a szupermarketek kertészeti osztályán megvásárolt vetőmagokat azok előírása szerint vesd el. Javasolt egy sorba csak sárgarépát vetni, a következőbe jöhet a petrezselyem, aztán a spenót, és így tovább. Babot, borsót érdemes kerítés mellé vetni, hiszen azok futónövények, és ezzel megspórolhatod a támasztékok elkészítését, illetve elkerülheted, hogy a növények szára később letörjön. A burgonya nagyobb helyet igényel, ha krumplit is vetsz, ahhoz szánj nagyobb területet a kertben.

A vetési utasításokon mindig megtalálod, milyen sűrűn vagy egymástól milyen távolságba vesd el a magokat, illetve fontos betartani, milyen mélyre, és az év melyik hónapjában vesd el a magokat. A nyár elején elvetett magokból néhány hét alatt egészséges növények fejlődhetnek.

4. vetési tipp kezdő kertészeknek: rendszeres öntözés

A konyhakerti növények gyors fejlődéséhez nélkülözhetetlen a rendszeres öntözés. A növények igényét mindenkor vedd figyelembe. Természetesen esős, csapadékos időszakban nem kell még öntözni is azokat, ugyanakkor a száraz, forró nyári napokon könnyen előfordulhat, hogy naponta kétszer is igénylik növényeid a vizet.

5. vetési tipp kezdő kertészeknek: fontos a gyomlálás

Kártevők, gyomnövények folyamatosan támadhatják a növényeidet. Éppen ezért a növényvédelem még a pici kertek esetében is rendkívül fontos. A hernyókat, levéltetveket el kell távolítani a levelekről, de a földben megbújó lótetű is komoly károkat okozhat a gyökerekben. A kertészetekben megfelelő irtószert és persze tanácsot is kaphatsz, hogyan szabadulj meg a kártevőktől a legegyszerűbben. A gyomlálást sajnos nem lehet megúszni, a gyomokat mindenkor el kell távolítani, hiszen elszívják a konyhakerti növények elől a tápanyagot, amelyek így nem tudnak kellően fejlődni.

5 tipp kezdő kertészeknek: vetés a konyhakertben

További vetési és növénygondozási tippek az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top