Otthon

Így gondozd a fűszerkerted – 8 szuper tipp

Pár nap után teljesen elhagyja magát a piacon vásárolt bazsalikom? Folyamatosan a kukában végzi a rozmaring? Fogadd meg a következő pár tanácsot a csodaszép fűszerkertért!

Hogyan kell gondozni az otthoni fűszerkertet, hogy ne menjen tönkre pár nap leforgása alatt? Segítünk pár tippel, hogy szép és egészséges legyen a bazsalikomod és a majoránnád egész nyáron!  

Így gondozd a fűszerkerted - 8 szuper tipp

További cikkek fűszernövények gondozása és terasz témában:

Így gondozd a fűszerkerted - 8 szuper tipp

 1. Ha kevés helyed van, de nagyon szeretnél fűszerkertet

Ha csak két virágládányi helyed van, akkor oda mindenképp a kedvenceid kerüljenek. Jól megfér egymás mellett a kis növésű kakukkfű, a majoránna és az oregánó, de a bazsalikomot, a zsályát és a citromfüvet nem tanácsos összeültetni más növényekkel, mert ezek terebélyes hely- és napfényigényűek.

Amire figyelj: A beültetett ládát napfényes helyre tedd. Fontos, hogy a fűszernövények leveleit folyamatosan érje a nap, hiszen az ízüket a napsugár adja. A napfénytől alakul ki az illóolajuk, amelyek megadják a fűszer zamatát.

Így gondozd a fűszerkerted - 8 szuper tipp

2. Hova ültesd?

A terebélyesebb fűszernövényeket, mint például a bazsalikom, zsálya, citromfű, lestyán, ültesd a kerted sarkaiba. Figyelj arra, hogy minden egyes növénynek hagyj életteret. A bazsalikom esetében 30-40 cm tőtávolságot érdemes tartani, a zsálya viszont ettől nagyobb helyigényű, neki a fél méter is kevés lehet.

TIPP: Kiskert, hobbikert, virágoskert, árokpart, akár sziklakert mind-mind szóba jöhet a fűszernövények termesztésére.

 

3. Mit kezdj a cserepes fűszernövénnyel?

A cserepes fűszernövény megvásárlása előtt győződj meg arról, hogy a palánta friss. Ha levelei sárgák, fonnyadtak, kiszáradtak, semmi esetre se vedd meg!

TIPP: Ne engedd, hogy virágba boruljanak, mert akkor az összes energia a virágok és magvak fejlődésére irányul. Vágd vissza, mert ezzel a levélfejlődést tudod elősegíteni.

Így gondozd a fűszerkerted - 8 szuper tipp

4. Ezeket a fűszernövényeket érdemes beszerezned

Néhány faj átvészeli a téli hideget és tavasszal újra életre kel. Ilyen a kakukkfű, a zsálya, a citromfű, az oregánó, a metélőhagyma, a menta, a lestyán és a majoránna.

TIPP: A rozmaringot, babért a fagyok beköszönte előtt érdemes pincébe, téli kertbe tenni, ahol legkevesebb 10-12 fok között átvegetálja a telet.

5. A fűszerkert nagy előnye

Ha kultúrnövények közé bazsalikomot, fokhagymát ültetsz, ezek az aromájukkal távol tartják a kertedből az apró állatkákat.

TIPP: Amennyiben lehetőséged van több fűszernövényt termeszteni, a télre szánt leveleket mindig erős napsütésben szedd le!

Így gondozd a fűszerkerted - 8 szuper tipp

6. Menta, nemcsak mojitóba 

A mentafajtákat ültesd vízcsap, patak vagy kerti tó közelébe, mert imádják, ha állandóan nedves körülöttük a talaj.

TIPP: A menta nemcsak a mojitóba jó, használhatjuk bárányételek, saláták, csokoládék és frissítő italok ízesítésére is.

7. Amit mindig tegyél meg!

Egyszer egy hónapban ritkítsd a növényeidet. Tépd le a kihajtott bimbókat és az idős leveleket, hogy egész évadban serkentsd a fűszernövényeid növekedését.

TIPP: Rendszeresen öntözd a növényeid. Minden növényfajtának más mennyiségű vízre van szüksége. Az azonos öntözési igényű növényeket egymáshoz közel ültesd.

Így gondozd a fűszerkerted - 8 szuper tipp

8. A legkedveltebb fűszernövények gondozása

Bazsalikom: Fényigényes. A leveleit bármikor lecsipkedheted. Nem bírja a huzatot, fagyérzékeny, egynyári növény.

Kakukkfű: Az apró leveleit szedegesd le a száráról. Fényigényes, helyezd az ablakpárkányra! Évelő növény.

Rozmaring: Kora ősszel is szedheted a leveleit. Napos helyen, nedves földben érzi jól magát. Évelő.

Tárkony: Tavasztól egészen késő őszig szedhető a levele. Szereti a napsütést, tartsd a világos ablakpárkányon vagy a balkonon.

Citromfű: A földje állandóan legyen nyirkos. Még kora ősszel is hozhat zsenge leveleket. Évelő növény.

TIPP:

  • Rendszeres öntözést igényel a metélőhagyma és a majoránna.
  • A kakukkfű aromája délben szedve a legerősebb.
  • A petrezselyem középső hajtását ne vágd le, hogy a növény tovább növekedhessen.
  • A levendula virágát a virágzási időszak vége felé vágd le az első vagy második levélelágazás után, és még ezen a nyáron újból fog virágozni.
Így gondozd a fűszerkerted - 8 szuper tipp

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top