Otthon

Valami nem stimmel a háztartási gépek címkéjével

A jelenlegi jelzőrendszer nem megfelelő, ezért fontos változás jön a háztartási gépek címkéin.

 Jelenleg nehéz eligazodni a háztartási gépek között, hiszen mindegyik A jelzésű, csak + jelek különböztetik meg őket egymástól (A+, A++, A+++), ez pedig így nem egyértelmű. Pedig fontos lenne, hogy tudjuk, mennyit fogyaszt. Ha energiatakarékos eszközt használunk, éves szinten rengeteget spórolhatunk az áramszámlán. 

 A könnyebb eligazodás érdekében új jelzésrendszert vezetnek be az Európai Unióban. Az új szabvány alapján A-tól G-ig terjedő skálára vonatkozó címkékkel kell majd ellátni a háztartási gépeket. A címkén fel kell tüntetni, hogy a termék milyen energiaosztályba tartozik, és mekkora a kilowattórában kifejezett abszolút – éves, vagy más időtartammal kifejezett – fogyasztása.

A parlamenti közlemény szerint a végső jogszabálytervezetről a következő hetekben kezdődnek az egyeztetések. A már forgalomban lévő termékcsoportok esetében, típusuktól függően 21–72 hónapot adnak az átcímkézésre, az új berendezéseket pedig már eleve az új rendszerű címkékkel kell majd ellátni – írja a hvg.hu.

Valami nem stimmel a háztartási gépek címkéjével

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top