Otthon

Szorongó kutyák és macskák! (x)

A megváltozott életkörülmények, a felgyorsult tempó, a túl sok inger, a fokozott zajterhelés nem tesznek jót kedvenceink nyugalmának, kiegyensúlyozottságának. Egyre több gazdi fordul kedvencével állatorvoshoz a stressz okozta tünetekkel, melyekkel kellemetlen, nehéz, sőt esetenként lehetetlen együtt élni. Hiszen a szorongó kutya, macska sok esetben pusztít, rág, karmol, jelöl, tönkreteszi környezetét.
Szorongó kutyák és macskák!

Néhány kiváltó tényező: elválás az anyaállattól és a testvérektől, új gazda, új családtag (pl. kisbaba vagy házi kedvenc), költözés, látogatás az állatorvosi rendelőben, mennydörgés, autózás, utazás, egyedüllét, vendégség, változás a napirendben és a tűzijáték.

Szorongó kutyák és macskák!

A remegés, farok behúzása, a fülek hátracsapása vagy az elmenekülés egyértelműen a kutya félelmét jelzik. De ennek jele lehet a túlzott lihegés, a gazdi fizikai közelségének fokozott igénylése, egyes testrészek állandó nyalogatása (ún. lick granuloma), a bepiszkítás, vagy éppen a rongálás is. A macskák picit drasztikusabbak, hiszen ők jelölő karmolással, vizeletspricceléssel vagy a társas kapcsolatok kerülésével fejezik ki diszkomfortérzetüket.

Szorongó kutyák és macskák!

“Azoknak a gazdiknak, akik a stressz okozta tünetekkel, panaszokkal fordulnak hozzám, a sok türelmen, kitartáson túl konkrét termékeket is tudok ajánlani. Léteznek a piacon olyan feromontartalmú készítmények, melyek a helyes használat mellett kimutathatóan csökkentik az állatok érzelmi labilitását, stresszét, és ezáltal például a károkat, melyeket félelmükben okoznak” – mondja dr. Bálint Csaba állatorvos, a budapesti Murmuczok Állatgyógyászati Centrum állatorvosa. – Rendkívül lényeges, hogy a feromon nem szívódik fel, hanem csak egy jelzés, amely az állatban természetes viselkedésmintákat hív elő vagy állít le anélkül, hogy tudatosulna.”

Szorongó kutyák és macskák!

A kutya appezint tartalmazó Adaptil® és a macska pofatájéki feromont tartalmazó Feliway® természetes megoldást nyújt a kutyák és macskák stresszel kapcsolatba hozható viselkedészavarainak megelőzésére és szabályozására. Természetes körülmények között az anyakutya termeli az appezint, az ellést követő 3-4. naptól kezdve az elválasztásig. Az a feladata, hogy kialakuljon a kötődés az anya és a kölykök között, továbbá hogy megnyugtassa, és egyben fel is bátorítsa a kölyköket, hogy azok neki merjenek indulni az őket körülvevő világ felfedezésének. A Feliway®-ben lévő faciális feromont pedig akkor helyezi el a környezetében lévő tárgyakon – vagy az ember lábán J – a cica, ha biztonságban érzi magát. A feromonterápia során a feromon nem bódít, és nem szívódik fel, ebből adódóan nem kell számolni túladagolással, mérgezéssel vagy nemkívánatos mellékhatások jelentkezésével.

Szorongó kutyák és macskák!

A feromontartalmú termékek elektromos párologtató, nyakörv és spray formában kaphatók. “Köztudott, hogy augusztus 20-án nagyon sok kutya és cica ijed meg akár extrém mértékben is a hangoktól és fényektől, melyeket a tűzijátékozás okoz. Én azt javaslom, előzzük meg, hogy félelmükben kárt okozzanak magukban vagy környezetükben. A Feliway® és az Adaptil® használatát 5-7 nappal az esemény előtt kezdjük meg, így az ominózus estére már egészen biztosan kifejti hatását, hogy mindannyiunk számára elviselhetőbb lehessen ez az este”mondja dr. Bálint Csaba állatorvos, a budapesti Murmuczok Állatgyógyászati Centrum állatorvosa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top