Otthon

5 tipp építkezéshez: ettől lesz szép és jó a tetőd

Nagyon tévedsz, ha azt gondolod, hogy a tetőnél a legfőbb kérdés az, hogy milyen cserép van rajta. A tető bonyolult és komplex rendszer, ezért egy sor más szempontot is komolyan kell mérlegelni ahhoz, hogy végül ne csak látványos, de jó és tartós legyen a házad "koronája". Ha szeretnél egy olyan tetőt, ami még 30 év múlva is nem csak tökéletesen működik de ránézni is öröm, akkor fogadd meg az alábbi tanácsainkat!

1. Kell egy jó mester – de még inkább egy jó cég!

A jó szakember nagy kincs manapság, főleg, ha építkezésről van szó, hiszen az itt elvégzett munka évtizedekre szól. Éppen ezért egy rosszul megválasztott, hanyag mester nem csak rengeteg bosszúságot, hanem sok-sok extra költséget is jelent az állandó javítgatások miatt. A tetőnél ez különösen igaz. Fontos ezért, hogy ne csupán megbízható tetőfedőt keress, amikor építkezel, hanem olyan szakembert, aki mögött komoly háttér áll.

5 tipp építkezéshez: ettől lesz szép és jó a tetőd

A nagyobb cégek, amik kifejezetten a tetőkre specializálták magukat ugyanis nem csak jól teszik fel a cserepeket a tetődre, hanem több évtizedre szóló garanciát is vállalnak a munkájukra, sőt még biztosítás is kínálnak, és probléma esetén, ha javításra van szükség gyorsan ki tudnak szállni hozzád. A választáskor fontos szempont, hogy ezek az extra szolgáltatások milyenek: például a garancia pontosan mire és meddig érvényes, hiszen cégenként komoly eltérések lehetnek ebben a kérdésben. Az apró betűs részt ezért itt is vedd komolyan, és mielőtt kiválasztod a céget, hasonlítsd össze, hogy az egyes gyártók és kivitelezők pontosan mit vállalnak ilyen téren! 

2. Ne a tartozékokon spórolj!

A tartozékok éppen olyan fontos alkotóelemei a jó tetőnek, mint a tartós és szép tetőcserép. Ha ezeken akarsz spórolni, akkor a legjobb minőségű cseréppel is csak egy közepes – rossz esetben gyenge – tetőt sikerül majd összehoznod. Fontos ezért, hogy nagy figyelmet fordíts a részletekre, ugyanis a tető komplett rendszer, amely nem tud megfelelően “működni” például a jó hőszigetelést, vízzárást, szellőzést, rovarvédelmet, antenna- és füstgáz kivezetést biztosító alkatrészek nélkül. Ráadásul nem elég, ha mindezeket be is építteted a tetődbe: az is nagyon fontos, hogy ezek az elemek egymáshoz jól illeszkedjenek. Sokan úgy próbálnak takarékoskodni, hogy a legjobb árú, éppen akciós anyagokat és tetőelemeket “összevadásszák” a piacról, és nem foglalkoznak azzal, hogy ezek mindegyike más-más gyártótól származik. Majd amikor ezeket egységes rendszerré kell építeni, kiderül, hogy az egyes elemek nem passzolnak egymáshoz – úgyhogy lehet elölről kezdeni az egész bevásárlást.

3. A jó tető jól szigetel!

A jó tető nem csak a naptól és az esőtől véd, hanem a hidegtől, hőségtől, zajoktól és a portól is, éppen ezért megfelelő szigetelés nélkül ma már elképzelhetetlen egy igazán jó tető. A rosszul vagy spórolósan szigetelt tető hosszú távon többe kerül neked, hiszen megugrik a fűtésköltséged, nyáron pedig a hűtésre fizetsz majd a kelleténél jóval többet – míg egy jó szigeteléssel a tető hővesztesége 80 százalékkal is csökkenthető. Fontos szempont az is, hogy a külső zajok nagy részét lefogja a tető szigetelése, és ezért egy ilyen házban komfortosabb és kellemesebb lakni – arról nem is beszélve, hogy a por és más szennyeződések sem jutnak be olyan könnyen az otthonodba. És ha már a fűtés és hűtés költségeiről szó esett: nem csak a szigeteléssel tudod energiatakarékosabbá tenni a házad, hanem a megfelelő cseréppel is: ma már ugyanis gyártanak olyan cserepeket is, amiknek kifejezetten nagy a hővisszaverő képességük, és amik alatt így a tetőtérben 5-10 fokkal is hűvösebb lehet a kánikulában.

4. Változik a klíma – ellenállóbb tetőre lesz szükséged

Mivel sajnos eléggé gyorsan változik a klíma (erősebbek a viharok, nagyobb a hőség és az UV sugárzás, gyakoribbak a jégverések és a hatalmas esőzések), könnyen előfordulhat, hogy az a tető, amely ma még tökéletesen megfelel a hazai időjárási viszonyoknak, két évtized múlva már nem állja meg a helyét. Ezért gondolkozz előrelátóan, és olyan tetőrendszert válassz – beleértve a tető szerkezetét, a cserepek tartósságát, az alkatrészek és kiegészítők minőségét – amik a szélsőséges időjárást is rendületlenül bírják. Nem csak azt kell azonban megnézned, hogy mekkora hőséget, hideget, szelet és mennyi esőt visel el a tetőd anélkül, hogy megrongálódna, hanem azt is, hogy mennyire áll ellen az UV sugárzásnak, a mohásodásnak, és a levegőben található szennyező anyagoknak. Ha azt szeretnéd, hogy 30 év múlva is normálisan nézzen ki a házad, akkor olyan anyagokból álló tetőrendszert válassz, amely a mai körülményeknél jóval mostohább és szélsőségesebb időjárást is elviselnek. 20-30 év múlva duplán kell fizetned majd azért, ha ezen a tételen most spórolsz.

5. Divatos is legyen, ne csak tartós

A tető meghatározza az egész ház hangulatát, és mint mindenben, az ördög itt is az apró részletekben rejlik. Nem elég az olyan látványos kérdésekről döntened, mint hogy mekkora hajlásszögű legyen a tető és milyen színű cserép kerüljön rá, hanem azokra egészen kicsi különbségekre is komolyan oda kell figyelned, mint például hogy milyenek a hullámok a cserepeken, mekkora a méretük, és hogy néznek ki a különféle kiegészítők.

5 tipp építkezéshez: ettől lesz szép és jó a tetőd

Ezek az apróságok adják meg a tető végső stílusát, amit éppen úgy hozzá kell hangolni az ház többi részéhez, mint a sminket vagy az ékszereket a ruhádhoz, az alkalomhoz és az a te saját, természetes adottságaidhoz. Ha felületesen választod meg ezeket, azzal elrontod az összképet, márpedig egy tető nem egy lemosható arcfestés, amit naponta többször is lecserélhetsz. Egyrészt tehát aprólékos gondossággal kell az egymással és magával a házzal harmonizáló elemeket összeválogatnod, másrészt pedig azt is tartsd szem előtt, hogy létezik tetődivat is: mostanában például a kifejezetten lapos, 15 fok alatti tetők számítanak igazán trendinek…

Olvass még több cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top